ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті відновлять унікальний арочний міст римського стилю (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    102 переглядів
    Стричавський міст – унікальний старовинний міст римського стилю на Закарпатті.

    Власними силами.

    Стричавський міст – унікальний старовинний міст римського стилю, що знаходиться на Великоберезнянщині. Із кожним днем міст все більше руйнується,осипається. Прилегла територія відпочинкова зона біля нього перетворюються на смітник.
    Наше основне завдання – зберегти Стричавський міст як історичну пам'ятку, облаштувати прилеглу відпочинкову зону та зробити це місце справжньою туристичною родзинкою.
    У суботу 30 липня розпочинаємо роботи по упорядкуванню території біля Стричавського мосту.
    Ініціативна група запрошуємо усіх небайдужих березнян, жителів району взяти безпосередню участь у прибиранні,впорядкуванні мосту, прилеглої території , проведенні підготовчих робіт по відновленню пам'ятки.
    Усіх , хто бажає допомогти ,чекають 30 липня у суботу о 9.00 год біля Стричавського мосту. Просять взяти з собою господарський інвентар для роботи (граблі,лопати тощо).
    Звертаються до спонсорів і меценатів долучатися до корисної справи, адже для відновлення мосту та облаштування території потрібні будівельні матеріали та кошти для розрахунків із майстрами,будівельниками.
    Віримо ,що разом ми зможемо зберегти Стричавський міст і зробити його туристичною родзинкою району - Ініціативна група
    Нагадаємо, що унікальність Стричавського мосту полягає в тому, що збудований він із піщаного каменю,з надзвичайною інженерною точністю ,але без застосування цементу.Стійкість споруди забезпечував центральний,так званий замковий камінь,а інші ретельно підбиралися або обтесувалися до потрібного розміру. Із розповіді Щура Івана Івановича (більше знайомий закарпатцям як Деревляний Янко із Яворника), який багато років цікавиться і вивчає туристичні пам'ятки краю, цей міст є напевно єдиним діючим римським акведуком в Україні. Скільки століть він існує, чи був реставрований, ремонтований – точних даних нема.
    На жаль, сьогодні міст, який міг би бути прикрасою Березнянщини, знаходиться в критичному стані,навколо – зарості,сміття. Десь у 2010 році в ньому виникло провалля, і міст потихеньку почав розсипатися. .Прикро,коли ти бачиш,як день за днем він руйнується, а за рік-два його може уже і не бути.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости