ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

НБУ хоче обмежити готівкові розрахунки до 50 тис. гривень на день

    23 квітня 2024 вівторок
    41 переглядів
    Нацбанк України повідомляє!

    Національний банк України пропонує встановити граничну суму готівкових розрахунків 50 тисяч гривень для розрахунку фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари, а також фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

    Як повідомляє прес-служба НБУ, Нацбанк виносить на громадське обговорення проект постанови правління НБУ “Про внесення змін до постанови правління Національного банку України від 06 червня 2013 року № 210”. Пропозиції та зауваження щодо цього рішення будуть приймати до 5 вересня.
    Разом з тим, безготівкові розрахунки можуть здійснюватися без будь-яких обмежень і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.
    Проект розміщено для громадського обговорення на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України, оскільки відповідно до Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності" він має оприлюднюватися з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.
    "Стратегічним завданням для Національного банк України є підвищення рівня безготівкових платежів в Україні та скорочення обсягів готівкових розрахунків. Це дасть можливість забезпечити стабільні надходжень готівки до банківської системи й прискорити її обіг", - йдеться у повідомленні.
    У НБУ також повдіомили, що комплексною програмою розвитку фінансового сектору України до 2020 року передбачено до 2020 року забезпечити рівень готівки в економіці (відношення М0 до ВВП) не вище 12% (у 2014 році цей показник становив 18,1%, а за результатами 2015 року зменшився до 14,6%).
    Зростання безготівкових розрахунків збільшить надходження фінансових ресурсів суб’єктів національної економіки в банківську систему та підвищить ліквідність банків. Зменшення готівкових розрахунків сприятиме детінізації економіки країни, зростанню надходжень до Державного бюджету України.
    Нагадаємо, що з метою розширення сфери застосування безготівкових розрахунків та на виконання вимог частини третьої статті 1087 Цивільного кодексу України у 2013 році Національним банком України прийнято постанову “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою” (від 06.06.2013 № 210).
    Постановою встановлено граничні суми розрахунків готівкою:


    10 000 гривень – підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня;
    150 000 гривень – фізичних осіб з підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за товари (роботи, послуги);
    150 000 гривень – фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору