ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про ліси Закарпаття дискутували на телеканалі "Тиса-1" (ФОТО, ВІДЕО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    54 переглядів
    Закарпатське ОУЛМГ повідомляє...

    В ефірі програми «Про головне» начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга відверто розказав про роботу відомства



    «Основне наше завдання – повернення авторитету лісівників, ефективна робота лісової галузі, відкрита співпраця з громадами, розвиток туризму та прозора робота ЗОУМГ в межах того законодавства, яке нині діє», - про це і більше в ефірі програми «Про головне» телеканалу «Тиса-1» розповів авторитетний лісівник України, депутат Закарпатської обласної ради й начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга.


    На телепередачі, головною темою якої було обговорення лісових насаджень, вирубки «зеленого золота» Карпат і роботи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, гості шукали шляхи поліпшення роботи лісівників, з користю для ЗОУЛМГ та населення. Думки спеціалістів та експертів з цього приводу у програмі «Про головне», окрім головного лісівника Закарпаття Валерія Мурги, висловили начальник відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду, рослинного і тваринного світу – старший державний інспектор Сергій Баранчик, громадський активіст і координатор волонтерського проекту «Bergwaldprojekt» Валентин Волошин та депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета.


    «За останні півроку всі лісогосподарські підприємства Закарпаття спрацювали ефективно. Об'єми лісозаготівлі зменшились до 622 тис. кубометрів, проте реалізація лісопродукції для внутрішнього споживача зросла на 30%. Зросла і зарплата штатних працівників на 40%. За I- півріччя поточного року підприємствами галузі в області сплачено до зведеного бюджету податків, зборів та обов’язкових платежів в сумі 147,3 мільйонів гривень. Проаналізувавши всі ці показники можна побачити, на скільки якісно та корисно для держави працюють лісівники». Саме з цих показників розпочав свою промову Валерій Мурга.


    «Ми крокуємо до прозорої роботи, тож за останній час лісове господарство краю добре спрацювало й у напрямку збільшення інформування суспільства: Через пресу, а саме – Інтернет та друковані видання, радіо та телебачення й соціальні мережі, лісівники нашого дивовижного краю з кожним днем висвітлюють все більше інформації про свою роботу, проблеми в середині галузі та що головне, методи їх вирішення. Впевнений що ми рухаємось у правильному напрямку. Зараз питання постає у тому, щоб до кінця сформувати єдину базу лісорубних квитків, лісовідновлення та планів і оприлюднювати їх постійно. Поки вся ця інформація є у соціальних мережах – facebook та twitter, на сайті ЗОУЛМГ та підпорядкованих йому держлісгоспах».


    Наголосив очільник лісової галузі й на змінах у законодавстві України в напрямку рубок: «Наразі є Проект нових Санітарних правил у лісах України, підготовлений робочою групою ще 20 травня 2016. До речі, одними з ініціаторів вищезгаданих правил були й фахові працівники ЗОУМГ. Наразі Держлісагентство отримало всі погодження від органів влади до проекту нових правил санітарно-оздоровчих заходів у лісах України. Залишився останній крок – ухвалити нові правила на засіданні Уряду. Опісля, жодна суцільно-санітарна рубка не буде проводитися без представника місцевої громади. Надіюся, що це питання не затягнеться й буде затверджено в найближчий час. Лісові господарства мають працювати для людей. Стару систему треба змінювати. Тільки працюючи разом із громадою, ми наведено порядок у найбільш вагомій для карпатського регіону галузі».


    Відповідаючи на питання опонентів щодо рубок на українсько-словацькій прикордонній смузі, Валерій Мурга в черговий раз наголосив, що незаконна рубка була виявлена лісівниками на початку лютого поточного року. Вже потім разом із представниками правоохоронних органів було повністю обстежено ділянку лісу, яка було вирубана нелегально. A це територія Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів.14022264_303281936692023_8362971882585153892_n


    «Відповідно до приписів статі 3 Закону України «Про використання земель оборони» уздовж державного кордону України відповідно до закону встановлюється прикордонна смуга, в межах якої діє особливий режим використання земель. Землі в межах прикордонної смуги та інші землі, необхідні для облаштування та утримання інженерно-технічних споруд і огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій та інших об'єктів, надаються в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби України. Навколо військових частин та оборонних об'єктів можуть створюватися зони з особливим режимом використання земель з метою забезпечення функціонування цих військових частин та об'єктів, збереження озброєння, військової техніки, іншого військового майна, охорони державного кордону України, захисту населення, господарських об'єктів і довкілля від впливу аварійних ситуацій, стихійних лих і пожеж, що можуть виникнути на цих об'єктах.


    Пункт 5 даного Положення передбачено, що контроль за додержанням прикордонного режиму у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі здійснює Державна прикордонна служба у взаємодії з органами Національної поліції. Авіаційні роботи, будь-яке будівництво, вирубка лісу, водокористування, геологічні, дорожні та інші дослідження в межах прикордонної смуги, тощо проводяться після інформування органу охорони державного кордону Держприкордонслужби, у зоні відповідальності якого провадиться така діяльність, із зазначенням початку і строку її провадження, прізвища, імені та по батькові осіб, що провадитимуть діяльність.


    Відповідно, лісівники можуть зайти на вищезазначену територію тільки з дозволу Чопського прикордонного загону. Таким чином, землі, що знаходяться в межах прикордонних смуг повинні бути надані в користування військовим прикордонним частинам у відповідності до закону, оскільки з урахуванням особливого режиму охорони таких земель ні лісгосп, ні будь-хто інший фактичного не змозі здійснити контроль за їх використанням і використанням лісів, що там знаходяться.


    Обраховані незаконні рубки в лісовому фонді, що знаходиться в межах прикордонних смуг, склали понад 2580 кбм. в. ч. Наразі по цім рубкам порушено декілька кримінальних справ, які передані у військову прокуратуру. У середині нашої системи ми також провели службове розслідування. Хочу наголосити, що всі винуватці понесуть серйозне покаранні і буквально “голови полетять”. Також вважаю за потрібне сказати, що на український бік немає жодної дороги, щоб зрізана деревина була відправлена на територію України», - підкреслив Валерій Іванович.


    На завершення півторагодинної зустрічі всі учасники прямого ефіру на ОДТРК «Тиса-1» зійшлись на одному: проблем в лісовій галузі наразі вистачає, але видно, що лісові дороги будуються, йде лісовідновлення, посилена робота зі представниками центральних і місцевих ЗМІ, інформування широких кіл громади щодо роботи лісівників поступовими кроками відбувається, однак держава також має допомагати лісівникам. Хоча всі дотрималися дипломатичного висновку, що трагедії у лісовому господарюванні все таки немає.штатними працівниками лісових господарств багато, тож є над чим працювати.


    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору