ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

9 народних депутатів ВРУ розроблятимуть зміни до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття»

    28 березня 2024 четвер
    64 переглядів
    Закарпатська обласна рада повідомляє...

    Про це їх попросили депутати Закарпатської обласної ради, які також звернулися до керівників країни із пропозицією відновити спеціальну економічну зону «Закарпаття» для створення сприятливого інвестиційного клімату.

    На другому пленарному засіданні четвертої сесії облради на розгляд крайовим парламентарям пропонується проект рішення про створення робочої групи з підготовки внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття». До її складу (за згодою) ввійдуть 9 народних депутатів ВРУ від Закарпаття: Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмар, а також перший заступник голови облради Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Мікулін та обласні обранці.
    Даний проект рішення завчасно оприлюднено на сайті облради. Відтак робоча група розроблятиме проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» (від 22.03.2001 № 2322-ІІІ).
    Нагадаємо, цьогоріч депутати Закарпатської обласної ради звернулися до керівників країни із пропозицією відновити спеціальну економічну зону «Закарпаття» для створення сприятливого інвестиційного клімату.
    Обласна рада на другому пленарному засіданні другої сесії вирішила звернутися до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка щодо необхідності відновлення інвестиційного режиму СЕЗ «Закарпаття», створивши у країні на законодавчому рівні такі інвестиційні умови, за яких інвестори повернуть довіру до України.
    У зверненні зазначається, що спеціальна економічна зона «Закарпаття» діє на основі Закону України від 22 березня 2001 року № 2322-ІІІ «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» зі змінами, внесеними Законом України від 24 січня 2003 року № 2077-I «Про внесення змін до Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття». У результаті змін до Закону України від 25 березня 2005 року № 2505-IV «Про державний бюджет на 2005 рік» було скасовано спеціальні режими, які діяли у спеціальних (вільних) економічних зонах і на територіях зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності та технологічних парках, що негативно вплинуло на розвиток СЕЗ «Закарпаття» та залучення іноземних інвестицій в область.
    Як наслідок, починаючи з 2005 року в області не зареєстровано жодного інвестиційного проекту в рамках цього Закону. «Україна, і Закарпаття зокрема, втратили можливість отримати задекларовані інвестиції в розмірі 1,2 млрд дол. США. Проекти, зареєстровані на території СЕЗ «Закарпаття», недоотримали 155 млн грн фінансування», – наголошується у зверненні.
    На думку депутатів, лише в 2005 році втрачена можливість додаткового створення 6 мільйонів робочих місць. Потенційні іноземні інвестори з великим капіталом надали перевагу інвестуванню в сусідні Угорщину, Словаччину, Польщу та Румунію.
    Раніше завдяки механізму стимулювання залучення інвестицій на території Закарпатської області реалізовувалися інвестиційні проекти спільно з іноземними корпораціями, зокрема IKEA, Phillips, TDK Recording Media Europe SA, JVC на базі підприємств Закарпатської області – ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад», ЗАТ «Берегівський радіозавод» та інших. Серед новостворених підприємств слід відзначити ТОВ «Хенкель – Ужгород» (торгова марка «Henkel») та ТОВ «Гроклін – Карпати» («Groclin»).
    Таким чином, підкреслюється у зверненні, функціонування пільгових режимів інвестиційної діяльності на території Закарпатської області, які надавалися Законами України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття», відігравали домінуючу роль у розвитку економіки регіону. Їхнє дострокове припинення негативно позначилося на інвестиційному іміджі Закарпатської області, вважають депутати.
    Враховуючи зазначене вище, закарпатські обранці закликали відновити дії виключених статей Закону України «Про спеціальну економічну зону «Закарпаття» та продовжити термін дії закону «Про спеціальний режим інвестиційної діяльності у Закарпатській області» ще на 15 років.
    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору