ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Дмитро Головатий: “Нас просто злили наші командири!”

    25 квітня 2024 четвер
    90 переглядів
    Ужгородець розповів всю правду про вихід військ з-під Іловайська.

    Ужгородець розповів всю правду про вихід військ з-під Іловайська.

    Все пішло не так, як планувалося, вирішальним був останній день на точці

    У річницю кривавих подій під Іловайськом боєць 51-ї окремої механізованої бригади Дмитро Головатий розповів про те, чому, на його думку, колони українських військових були розбиті ворогом.

    За словами Дмитра, вони готували вихід протягом декількох днів, проте в останній момент, через поспіх та метушню все пішло не так. Командування попередило, аби з українського боку не було жодного пострілу, навіть попри провокації росіян, пише Голос Карпат.

    «Найжахливіше почалося коли повернули на розвилці, як нам потім казали росіяни, не в той бік. Чому так сталося – незрозуміло, але раптом з усіх боків почався обстріл. Нас просто злили наші командири. Росіяни казали, що вони чекали на нас там уже три дні, але ми щось забарились», – сказав військовий.

    іловайськ2Ужгородець підкреслює, що було декілька можливих шляхів відходу, проте командування обрало саме цей.

    Після жахливих обстрілів та перебіжок пораненому Дмитру допоміг військовий медик з підрозділу «Миротворець», проте імені його ужгородець не знає. Потім був полон, вибратись з якого йому допоміг російський комбат.

    «Комбат їхній нормальним мужиком виявився. Він казав, що ми самі винні, бо поїхали не тією дорогою, без білих прапорів, ще й баштами танків крутили в усі боки. Той комбат потім навіть дозволив нашому лікареві поїхати позбирати поранених і кричав своїм, аби вони допомагали поранених нести», – розповів Дмитро.

    іловайськРосійський військовий допоміг Дмитру вибратись з полону та дістатись додому.

    «Він вивіз нас звідти і тому я зараз можу бути зі своєю сім’єю та близькими. Шкода, що мої побратими навіки залишились там на Сході», – підкреслив військовий.

    Згадаємо офіційну статистику втрат:

    11 грудня 2014 року Генпрокуратура оприлюднила дані, згідно з якими під Іловайськом загинув 241 український воїн.

    16 березня 2015 року слідством Військової прокуратури була встановлена загибель понад 360 військовослужбовців Збройних сил України, а також інших залучених до проведення військової операції формувань та підрозділів у боях під Іловайськом. Ще близько 180 осіб вважаються зниклими безвісти.

    Кількість поранених в результаті цих боїв перевищує цифру в 500 осіб.

    У квітні 2015 року головний військовий прокурор, заступник генпрокурора України Анатолій Матіос повідомив, що «слідством підтверджено, шляхом отримання документальних матеріалів, загибель під Іловайськом 459 чоловік, поранення 478 і також нанесення матеріальної шкоди, шляхом втрати бойової техніки, на суму понад 70 мільйонів гривень».

    В серпні 2015 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос оприлюднив списки українських бійців, загиблих під час Іловайської трагедії. У списку 209 прізвищ бійців, ще 157 залишаються невпізнаними. 158 осіб вважаються зниклими безвісти і, враховуючи можливе їхнє перебування в заручниках бойовиків, їхні прізвища не оприлюднюються.

    Станом на сьогодні ж статистика вже говорить про 366 українських військових і правоохоронців, 429 були поранені, 128 потрапили в полон, 158 вважають зниклими безвісти.

    Чи дізнаються українці колись справжню статистику втрат під Іловайськом – питання відкрите. Єдине, що можна сказати напевно, це те, що з кожною хвилиною, з кожним днем, імовірність оприлюднення достовірних даних згасає, але пам‘ять про хлопців живе і житиме, доки пам‘ятатимемо ми.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Пиздюк