ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті присутність поліції спонукає водіїв дотримуватись правил дорожнього руху

    24 квітня 2024 середа
    57 переглядів
    Головне управління Нацполіції у Закарпатській області повідомляє...

    На Закарпатті триває місячник безпеки дорожнього руху. Поліція краю розгорнула масштабну інформаційну та превентивну кампанію безпеки на дорогах.

    Заступник начальника Управління патрульної поліції міст Ужгорода та Мукачева ДПП, капітан поліції Валерій Найман розповів про основні напрямки роботи, які охоплюють правоохоронці під час місячника: від підготовки до аналізу та реакції на аварійність в краї.

    – Яку роботу вже проведено за час місячника?

    – Начальником управління патрульної поліції було підписано доручення на підставі наказу голови Національної поліції Хатії Деканоідзе про проведення на нашій території обслуговування місячника безпеки дорожнього руху та затверджено відповідний план роботи. У плані виділено два основні етапи: підготовчий, який тривав з 8 до 12 серпня, та практичний – з 12 серпня до 12 вересня.

    – В чому була суть підготовчого етапу?

    – На підготовчому етапі було організовано розгорнуту інформаційну кампанію спільних нарад, донесення до населення, яке проживає на нашій території, даних про неухильне дотримання правил дорожнього руху. Роз’яснення стосуються як необхідності використання шоломів та дитячих автокрісел, так і потреби пристібатися паском безпеки, заборони розмовляти по мобільному телефону під час керування транспортом. Ми також ініціювали на рівні керівників міст Ужгорода та Мукачева проведення спільних нарад із залученням засобів масової інформації. Такі роз’яснення органи місцевого самоврядування зобов’язалися провести у своїх колективах. Весь батальйон патрульної поліції пройшов навчання з питань безпеки дорожнього руху. На інструктажах ми завжди доводимо, що поліцейський – це взірець в дотриманні дисципліни. Якщо пересічний громадянин подивиться, як поліцейський дотримується всіх правил дорожнього руху, це буде для нього хорошим, позитивним прикладом.

    – Як відбуваються зустрічі з роз’яснення правил дорожнього руху, адже всі знають елементарні правила, але як ви мотивуєте їх дотримуватися?
    818-1.jpg

    – Ми робимо вибірку всіх дорожньо-транспортних пригод того населеного пункту, де проводимо зустріч. Тобто ми розповідаємо про конкретні події, показуємо фото з місця трагедії, пояснюємо, чому трапилася та чи інша аварія, аналізуємо причини та умови. В кожному місті – своя специфіка, і підходити до роз’яснювальної роботи треба індивідуально. От, наприклад, у Чопі погана ситуація з розміткою та розміщенням дорожніх знаків. У них не вистачає 82 знаків, як для маленького містечка – це надзвичайно багато. Крім цього, в Чопі практично немає розмітки, деякі пішохідні переходи біля шкіл взагалі нічим не позначені та практично непомітні. Всі ці речі впливають на аварійність. Ми звернулися до міської влади, вони пообіцяли, що виділять 50 тисяч гривень і проведуть всі необхідні роботи до 1 вересня. Що стосується Ужгорода, то тут ми також після обстеження міста з виявленими проблемами пішли до міської влади, яка виділила на усунення недоліків мільйон гривень. Тепер любо проїхатися обласним центром, є дорожня розмітка, це вже результат, який може вплинути на аварійність в місті.

    – З підготовчим етапом все зрозуміло, в чому суть практичної частини місячника?

    – Було проведено профілактичні відпрацювання міста Ужгорода, залучили 6 екіпажів, 10 піших нарядів та велопатруль. Ми зробили акцент при відпрацюванні міста Ужгород на недопущенні дорожньо-транспортних пригод. В обласному центрі Закарпаття було визначено основні проблемні місця, де аварійність найвища, таких в місті є аж шість. Перехрестя проспект Свободи – Минайська – Швабська є лідером у цьому списку, інші аварійно небезпечні ділянки: Гагаріна – Краснодонців – Паризької комуни, Гагаріна – Верещагіна, Собранецька – Закарпатська – Докучаєва, Капушанська – Грушевського, Грушевського – 8 Березня. Під час відпрацювання на цих ділянках стояв екіпаж, якщо потрібно було – ми регулювали рух, спілкувалися з громадянами. Якщо люди порушували правила дорожнього руху, ми їх попереджали, якщо не розуміли – виписували постанову. Тобто працювали на профілактику вчинення правопорушень у сфері безпеки на дорозі. Спільні патрулювання проводилися з журналістами та громадськими активістами. Це корисно, тому що журналісти висвітлюють проблеми в питаннях безпеки дорожнього руху та доносять цю інформацію до людей.

    – Як відбуваються такі патрулювання?

    – Один із екіпажів виїжджає на всі виклики, які поступають в УПП, а за їх машиною слідує авто прес-служби з журналістами. Ми можемо так цілу зміну патрулювати, але ЗМІ нас супроводжують, доки не наберуть потрібну кількість матеріалу. Це, як правило, зранку та до обіду. Це залежить, наскільки насичене патрулювання.

    – Чи проводиться якась робота безпосередньо з водіями, чи більше перевіряється дотримання ними правил дорожнього руху?

    – Поліція проходить інструктажі, направлені на виявлення, припинення та документування у сфері безпеки дорожнього руху. Щоденно на зміну виступають дві роти, близько 30 осіб, в Ужгороді та Мукачеві. Вони мають більше спілкуватися з громадянами, пояснювати їм правила дорожнього руху та реагувати жорсткіше на порушення. На практичному етапі проведення місячника сектором безпеки дорожнього руху проводиться обстеження вулично-шляхової мережі. Ми робимо дуже потрібне обстеження – шкільного маршруту ужгородських дітей, всі школи буде обстежено на предмет безпечності доріг, які ведуть до навчального закладу.

    Є співпраця з підрозділами Укртрансбезпеки, яка полягатиме в замірюванні ваги великогабаритного транспорту. Біля села Карпати Мукачівського району є спеціальні ваги, які допомагають робити такі обстеження транспорту. Якщо температура навколишнього середовища більше 28 градусів вище нуля, то машини, які перевищують визначену вагу, завдають шкоди дорожньому покриттю.

    – Розкажіть про патрулювання патрульної поліції з ротою особливого призначення ГУНП в Закарпатській області.

    – Як я вже казав, у нас були визначені ділянки концентрації дорожньо-транспортних пригод. На трасі міжнародного значення М-06 Київ-Чоп було виявлено чотири ділянки, які особливо небезпечні в питаннях аварійності. В цих місцях ми залучили патрульних поліцейських та спільні наряди з ротою особливого призначення. Це ділянка траси 702 кілометру, протяжністю 2 км, там аварійність за три роки до взяття на облік була 17 автопригод; ділянка траси на 721 кілометрі протяжністю 470 метрів, на ній – 14 ДТП; і ділянки траси 735 кілометр – 12 ДТП, та 743 км протяжністю 480 метрів – 31 пригода. На ці місця ми стараємося поставити більше нарядів, пояснюємо людям щодо профілактики правопорушень дорожнього руху, показуємо статистику, друковані матеріали, закликаємо бути уважними та зменшувати швидкість на потенційно небезпечних ділянках.

    – Як водії реагують на такі ініціативи поліції?

    – Водії реагують більш-менш адекватно, з порозумінням ставляться до цього, бо патрулі говорять реальними цифрами і можуть чітко пояснити потребу таких заходів. Поліція зупиняє водіїв за незначні правопорушення та проводить профілактичні бесіди. Люди розуміють, що є законна підстава для зупинки та користь з спілкування з правоохоронцем.

    – Наскільки, на вашу думку, ефективні такі заходи і місячник загалом?

    – Про ефективність можна буде говорити ближче до кінця місяця. Поки що ми бачимо цифри реагування поліції на порушення правил в сфері безпеки дорожнього руху, а коли я вже матиму відсоткову статистику скоєння ДТП в порівнянні з минулим місяцем, тоді зможу аналізувати, наскільки якісно ми провели цей місячник. Я думаю, що збільшення кількості відпрацювань дасть свій ефект. Водій, навіть проїжджаючи ділянками концентрації аварійності, побачивши поліцію та роту особливого призначення, починає більше дотримуватися правил дорожнього руху. Я можу порівняти: коли я їду власним транспортним засобом, я бачу, як грубо водії порушують правила дорожнього руху, і наскільки рідше такі речі можна побачити за кермом службової машини. Присутність поліції змушує водіїв пристебнутися, збавити швидкість і не порушувати. Таку ж функцію виконують маячки на патрульних машинах в нічну пору.

    Відділ комунікації поліції Закарпатської області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору