ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Інтернаціональна студентська експедиція стартувала на Закарпатті

    28 березня 2024 четвер
    68 переглядів
    «In Between» створено для пошуків місцевої історії на прикордонні Європи.

    «In Between» – навчальна програма, яка створена для пошуків місцевої історії на прикордонні Європи. У другій едиції навчальних візитів міжнародна група студентів з 13 країн світу вивчатиме історію чотирьох європейських прикордонних регіонів - чесько-німецько-польському, угорсько-сербохорватському, австрійсько-словенському кордонах, а також на Закарпатті.

    Учасники зустрічатимуться з жителями регіону, проводитимуть записи бесід із місцевим населенням, опрацьовуватимуть домашні архіви. Зібрані ними матеріали будуть представлені на підсумковій конференції 2-3 грудня в Національному аудіовізуальному інституті у Варшаві.
    Візит на Закарпаття стартував 16 вересня й триватиме до 23 вересня. 16 вересня учасники едиції розпочали в Ужгороді свою мандрівку, ознайомившись із замком, оглянувши храми різних конфесій, історичні пам’ятки. Про це нам розповів локальний координатор на Закарпатті аспірант кафедри історії України в УжНУ Павло Худіш. Він додав, що особливий акцент було зроблено на історії ХХ століття: міжкультурних взаєминах, міжконфесійних стосунках, проблемних питаннях в історичній пам’яті народів, що проживали, або ж до сьогодні проживають тут, в Закарпатті.
    Учасники проекту - Нелла мкНіколь (Шотландія), Певел Дримайло (Польща), Юлія Немет (Угорщина), Галя Василенко (Україна), Анастасія Сорока (Україна), Олена Нікуліна (Україна) та Жанна Врублевська, координатор від Інституту європейської мережі пам'ять та солідарність, організатора проекту.
    Павло Худіш наголосив на важливості таких проектів саме для розуміння регіонів, які прийнято називати прикордоннями (the borderlands). Адже це території на перехресті культур, мов, способів життя і мислення, а головне - на перетині історичних пам'ятей. Ці історичні пам'яті можуть бути як нейтральними так і травматичними, тому, щоб зрозуміти всі аспекти полікультурного співжиття народів Закарпаття потрібно залучати спеціалістів ззовні.
    Відтак студенти провідних вишів Європи (історики, соціологи, журналісти тощо) протягом тижня незаангажованим поглядом спробують хоч трохи розплутати клубок закарпатського мултикультурного мікрокосму.
    Ірина Олаг, студентка відділення журналістики УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору