ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сьогодні минає 68 років від проголошення незалежності Карпатської України

    28 марта 2024 четверг
    21 переглядів

    Цього дня 68 років тому на Закарпатті була проголошена незалежна українська держава під назвою «Карпатська Україна», яка проіснувала кілька днів і була окупована Угорщиною. Спротив куренів Карпатської Січі вторгненню угорського війська деякі історики вважають першими боями Другої світової війни.12 лютого 1939 року у Закарпатті, яке на правах автономії під назвою «Карпатська Україна» входило до складу Чехоcловаччини, відбулися вибори до Сойму. Через місяць після виборів Німеччина погодилася на приєднання Закарпаття до Угорщини. У ніч на 14 березня сорокатисячне угорське військо вторглося на територію Карпатської України, і німецький консул порадив прем’єр-міністру автономії Августину Волошину не чинити опору. А в тодішній столиці Закарпаття Хусті чеські підрозділи атакували казарми війська Карпатської України, що називалося «Карпатська Січ».

    15 березня у приміщенні гімназії у Хусті відбулося перше засідання Сойму, який проголосив незалежність Карпатської України. Говорить професор Володимир Сергійчук: «Карпатська Україна – це був той промінь сподівань українців, тих українців, які вірили у відродження Української держави. Особливо це було актуально після поразки визвольних змагань 1917–1921 років. І от проголошення Карпатської України як самостійної держави – це був якраз той промінь надії, який вселяв сподівання всьому українству, що українська держава відродиться».

    Того ж дня Сойм ухвалив Конституційний Закон, сформував уряд і обрав Августина Волошина президентом. У ті години вояки Карпатської Січі вели бої проти угорських частин на фронті між Береговим та Хустом, а на півночі обороняли закарпатську землю від вторгнення польських підрозділів. Говорить професор Юрій Шаповал: «Москва “романсувала” тоді з Німеччиною, Гітлер, навпаки, хотів співпраці з Польщею. Ситуація починає кардинально мінятися, коли Гітлер зазначає, що він не має ніяких політичних планів щодо України. Отоді теплішають нацистсько-совєтські стосунки, і Гітлер тоді припускає, що Москва прихильно сприйме передачу Карпатської України угорцям, і тим самим це буде ліквідація такого страшного для більшовиків вогнища українського відродження».

    Пізно ввечері 16 березня угорські частини за підтримки літаків, танків та важких гармат взяли Хуст. До кінця березня вся територія Закарпаття була окупована, і тільки в горах окремі загони Карпатської Січі продовжували партизанську війну.



    Віталій ПОНОМАРЬОВ, "Радіо Свобода"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору