ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Державна реєстрація припинення громадського формування зі статусом юридичної особи

    19 квітня 2024 п'ятниця
    52 переглядів

    Рішення про припинення громадського формування зі статусом юридичної особи може бути прийняте з різних причин: мала кількість членів, неможливість реалізувати поставлену мету перед організацією, припинення підприємства, установи, організації на якій була створена професійна спілка тощо.

    Для того, щоб громадське формування було припинене у встановленому законом порядку, припинення підлягає державній реєстрації у відповідних державних реєстрах. Порядок державної реєстрації припинення регулюється: Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», Законом України «Про громадські об’єднання», Законом України «Про політичні партії в Україні», Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Цивільним кодексом України тощо.
    Припинення громадського формування-юридичної особи може бути здійснено в результаті ліквідації та в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділ).
    Державна реєстрація припинення включає в себе два етапи:
    1) державна реєстрація рішення про припинення юридичної особи в результаті ліквідації чи реорганізації, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи.
    2) власне державна реєстрація припинення в результаті ліквідації чи реорганізації.
    Відповідно до ч.9 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» для першого етапу припинення громадського формування, початку припинення, заявник повинен подати до уповноваженого органу наступні документи:
    • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи про припинення юридичної особи;
    • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, яким затверджено персональний склад комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта - для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), строк заявлення кредиторами своїх вимог, - у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи про припинення юридичної особи.
    Статутом громадського формування може бути передбачено подання також інших документів.
    Відповідно до норм Цивільного кодексу України рішення про ліквідацію громадського формування приймається більшістю не менш як у 3/4 голосів присутніх на засіданні органу громадського формування, який прийняв рішення про припинення. Також варто зазначити, що згідно з ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.
    У разі подання вищезазначених документів уповноважений орган з питань державної реєстрації у встановлений законом строк приймає рішення про державну реєстрацію рішення про припинення громадського формування зі статусом юридичної особи. Після внесення відповідного запису до державних реєстрів починається ліквідаційна процедура громадського формування протягом строку, визначеного в рішенні про припинення громадського формування.
    Другий етап припинення громадського формування починається після закінчення строку пред’явлення вимог кредиторів. Ліквідатор або уповноважена подає наступні документи:
    • заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;
    • довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.
    Для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її реорганізації після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються такі документи:
    • заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її реорганізації;
    • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) розподільчого балансу - у разі припинення юридичної особи в результаті поділу;
    • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта - у разі припинення юридичної особи в результаті перетворення, злиття або приєднання;
    • довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню, - у разі припинення юридичної особи в результаті поділу, злиття або приєднання;
    • документи для державної реєстрації створення юридичної особи, - у разі припинення юридичної особи в результаті перетворення;
    • документи для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, - у разі припинення юридичної особи в результаті приєднання.
    Після отримання необхідних документів уповноважена особа з питань державної реєстрації вносить запис до відповідних державних реєстрів про припинення громадського формування-юридичної особи.

    Головний спеціаліст відділу державної
    реєстрації друкованих засобів масової
    інформації та громадських формувань
    Управління державної реєстрації
    Головного територіального управління
    юстиції у Закарпатській області
    Алексій Руслана Василівна

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости