ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

«Мальований дзбанок» презентував гончарство Карпат

    19 квітня 2024 п'ятниця
    88 переглядів
    Гості гончарного фестивалю залюбки долучалися до народного мистецтва.

    Косівська барвиста кераміка славиться споконвіків, але відкритий районний гончарний фестиваль відбувся у місті майстрів уперше.

    Його мета — популяризація косівської мальованої кераміки, прикрашеної полив’яними малюнками стилізованих квітів, тварин, птахів. Почасти на кахлях, якими оздоблювали гуцульські печі в хатах, майстри змальовували сценки на побутову, релігійну тематику. Улюбленими персонажами горян на таких глиняних картинах були Святий Юрій та Святий Миколай.
    Саме майстри Косівщини презентують світові гуцульську кераміку і гончарство. Косівський стиль шліфували віками і династії гончарів, створюючи оригінальні візерунки, колористику, унікальні техніки виготовлення та розпису. Упізнавані за єдиним стилем, керамічні вироби краю різняться між селами і навіть майстрами. Тож на першому фестивалі кераміки, ремесел і фольклору «Мальований дзбанок» усі культурно-мистецькі осередки Косівщини представили свої доробки.
    Ознайомитися з ними гості яскравої імпрези з Києва, Львова, Харкова, із сіл і міст Івано-Франківщини, а також з Польщі могли у фестивальному містечку народних майстрів та етно-дворів. Тут зібралися не лише гончарі і керамісти, а й етнографічні пісенні й музичні творчі колективи цього гірського краю. Особливою шаною на фестивалі були оточені воїни АТО, які проходять на Косівщині курс реабілітації та оздоровлення.
    Барви кераміки — глечиків, мисок, горняток — гармоніювали з мелодіями трембітарів і дримбарів, без яких не уявляємо Карпати.
    Світлана ІСАЧЕНКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору