ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Київські закарпатці зустрілися на ювілейній П’ятій Закарпатській Гостині (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    62 переглядів
    Київ. Після молебня на закарпатців чекав смачний обід.

    У головному скансені України.

    У суботу, 24 вересня, київські закарпатці зустрілися на вже ювілейній П’ятій Закарпатській Гостині. Традиційно захід відбувався в Національному музеї народної архітектури та побуту України в селі Пирогово. Свято відвідали постійні гості - київські угорці, румуни, поляки, словаки, чехи.
    Столичні закарпатці зустрілися в головному скансені України на ювілейній П’ятій Закарпатській Гостині (ФОТО)

    Теплі обійми та щире закарпатське «Як ся маєш? Довго'м тя не видів!» стали початком довгоочікуваної зустрічі земляків.

    Згодом, дочекавшись всіх гостей, колона київських закарпатців вирушила до закарпатської церкви Святої Покрови. В храмі разом з о. Богданом Чурилом, о. Іваном Бравдієм, о. Михайлом Томичем, о. Вінце, о. Онто, помолилися за здоров’я всіх присутніх, мирне небо над українською землею та за упокій тих, кого вже серед нас немає. Літургія продовжилася біля пам’ятного Закарпатського хреста за упокій невинних душ героїв Небесної сотні та закарпатських воїнів, які загинули у зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

    Після закінчення молебню на гостей чекав смачний обід. Розпочалася трапеза з сумної хвилини мовчання за постійним учасником заходу, угорським побратимом та щирою і доброю людиною Тібором Вашшем.

    Після спільного прочитання молитви «Отче наш», Микола Бідзіля попросив громаду приступити до куштування приготованого обіду.

    Київське Товариство угорців приготувало неймовірний бограч-гуляш, яким всі поласували з першими піднятими чарочками. Дивував земляків смак незрівнянних страв румунів Закарпаття. Веселий настрій гостини підтримували троїсті музики, запрошені Товариством румунської культури у м.Києві із «Сріберної Землі».

    Своїми враженнями гості ділилися залюбки. Я з корчагою, яку мені подарував Микола Бідзіля, пішов трохи пригощати нарід абрикосівкою та закарпатським вином, зустрів багато закарпатців, які тут проживають і працюють, і котрих бачив вперше. На моє запитання, як вони знайшли нас, відповідь була одна - нам знайомі розказали про гостину і що на ній завжди весело.

    Не доводилося сумувати і маленьким київським закарпатцям, адже талановита аніматор Дарія влаштувала їм різні конкурси з подарунками.

    Енергійними танцями було успішно проведено перевірку на міцність і відповідність «Закарпатському ДСТУ» подлаша (танцювального майданчика), спорудженого мною ще для Четвертої Закарпатської гостини.

    Секретар Закарпатського Клубу Василь Шандро нагородив дипломами меценатів, серед яких Богдан Білак, Іван Деяк, Василь Данацко, Володимир Хараїн, Юрій Бережник (газда готелю «Прага» в Ужгороді), Юрій Маріна, Bakos Csaba, Guzák István, Babják György.

    Свято тривало і на черзі були традиційні вибори «май файних чилядників на гостині». Переможцями у цій номінації було обрано Василя Шімана і Ольгу Громову.

    Організатори висловили подяку всім тим, хто прийшов і допомагав у проведенні гостини.

    P.S. До зустрічі в наступному році на Шостій Закарпатській гостині, яка відбудеться четвертої суботи вересня 2017 року!
    Мирного неба нам і Многая і благая літа!

    З найкращими побажаннями,

    Іван Магей, ГО «Клуб Закарпатської культури у м.Києві»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору