ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські реформи гальмує небажання реформаторів перейматися деталями

    19 березня 2024 вівторок
    105 переглядів
    Україна: "Чи треба мити руки перед їжею?"

    На днях колега помітив, що українське суспільство реагує на події так, ніби щойно два роки країні, й вони самі до цього ніколи ні про політику, ні про якісь суспільні інститути не чули: "Щось схоже, якби вчора з запалом неофітів обговорювали, чи треба мити руки перед їжею, а сьогодні всі перелаялися з питання, чи варто чистити зуби ввечері".

    При цьому всі сторони дискусій вважають, що є якесь універсальне рішення, яке може налагодити життя раз і назавжди, і якщо його проголосувати в Раді, запровадити чи красиво назвати, то настане щастя до кінця віків. І що це рішення обов'язково має бути глобальним, гучним і в стилі "все, або нічого". То НАБУ в усі корупційні дірки затичка, то антикорупційний суд. Якщо ввели патрульну поліцію, то вже треба аби вона геть усе робила – і котів з дерев знімала, і порушників правил дорожнього руху штрафувала, і серійних злочинців ловила.
    Якщо стається якась надзвичайна ситуація, то не дай Боже щось налагоджувати локально чи вдосконалювати – кадрові зміни там чи нові протоколи роботи – ні, Висновки мають бути тільки вселенського масштабу: якщо й не знести все під корінь, то щонайменше зафігачити новий закон.
    І головне кинути потужне гасло. Щоб яскраве і також глобальне. От сказав би Аваков і Деконаїдзе, що будуть вносити в протоколи роботи поліції норми, що порушник ПДР повинен залишатися в машині, не виходити з неї і тримати лапи на рулі. І що водіям доведеться звикати до цих норм спілкування з поліцією. То це ж би було не цікаво, бо ніхто б особливо і не сперечався, довелося б підправляти тільки якісь дрібні норми в законах і все без пафосу й нудно. Але нащо так робити, якщо можна зразу наговорити про "презумпцію правоти поліції", яка невідомо про що та незрозуміло, що собою представляє, і влаштувати вселенський срач.
    Інколи здається, що гальмують реформи не стільки злісні реваншисти, скільки небажання реформаторів влазити в деталі і займатися тим мікроналагоджуванням системи, що тільки й робить її ефективною.
    Ольга ЛЕНЬ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору