ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Судний четвер закарпатця Івана Ільтя! (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    247 переглядів
    Новоспечений голова Берегівського районного суду Іван Ільтьо.

    Новоспечений голова районного суду каже, що найближчим часом увесь апарат цієї державної інститутції, можливо, переїде та "розквартирується" за іншою адресою – але це залежатиме від результатів адміністративно-територіального реформування нашої країни та змін самої системи судоустрою

    Минулий четвер і насправді став етапним у житті берегівського судді Івана Івановича Ільтя. Справа в тому, що до цього дня він був рядовим служителем Феміди (щоправда, протягом певного часу займав посаду заступника голови райсуду). А від 22 вересня ц. р. його кар‘єра різко пішла вгору й він "одягнув" мантію голови Берегівського райсуду. До того ж у вельми демократичний спосіб – на основі таємного голосування, як того вимагають закони суверенної України, його не призначали десь там, наверху, а обирали самі ж колеги. Отже, у наперед визначений час у одному із приміщень на вул. Бетлена зібралися судді, аби призначити собі керманича...
    На столі, як і годиться, о 15 год. за к. ч. з‘явилася запечатана невеличка урна, відтак судді "назвали" голову та секретаря лічильної комісії. Було оголошено про висунення претендентів. Першим узяв слово 42-річний служитель законності та права І. І. Ільтьо. Випускник юридичного факультету УжНУ, відтак прокурорський працівник і "фемідівцеь" із 15-річним стажем, запропонував на посаду голови районного суду ...самого себе. Підкреслимо: чинним законодавством самовисунення не заборонено. Інших пропозицій чи зауважень із вуст суддів, зокрема, О. О. Фейіра, Ю. Ю. Гецка, Л. Л. Гала не надходило. Тож голосування розпочалося та швидко закінчилося.
    1374-1.jpg
    Сама процедура волевиявлення та оголошення результатів тривала не більше 15 хвилин. Внісши у листок для голосування прізвище І. І. Ільтя, усіх законних нюансів під час виборів було дотримано. Відтак, розпакувавши скриньку та підрахувавши "бюлетні", оголосили: головою районного суду обраний Іван Ільтьо. Навпроти кандидатури з його прізвищем усі чотири берегівські судді поставили свої позначки – одностайно. Це чітко засвідчено у відповідному протоколі. Відтак щасливі усмішки колег та міцні потиски рук показали: усі задоволені цим хоча і таємним, але демократичним вибором.
    Згодом новоспеченого очільника районної Феміди привітав його попередник – 64-річний ветеран-суддя Василь Ілліч Драб, який своє "крісло" полишив у червні 2016 року у зв‘язку з виходом на пенсію. Отже, ця інституція без "голови" довго не існувала – хоча у період нетривалого "безвладдя" цю місію тимчасово виконував найстарший суддя за віком – 55-річний О. О. Фейір. Загалом місцеву Феміду очолювали І. І. Балог (на сьогодні вже покійний), М. А. Філе (проживає за кордоном), В. І. Драб (двічі) та Л. Л. Гал-молодший. Отже, мукачівець Ільтьо – шостий за рахунком голова райсуду за останні 35 років і перший, у кого диплом про закінчення юрфаку УжНУ. Інші його попередники здобували вищу освіту на однойменних факультетах Львівського, Київського університетів і Харківської юракадемії.
    Скориставшись нагодою, автор цих рядків також привітав демократично обраного суддю та задав йому запитання, мовляв, як бачиться робота райсуду у найближчій перспективі?
    – Звісно, працюватимемо тільки на демократичних началах та згідно чинного законодавства, адже останнім часом зусібіч на адресу судової системи України стільки критики лунає, що жах бере, – зауважив Іван Іванович Ільтьо. – Розумію, у більшості вона справедлива, тож виправляти є що. Нашою метою і надалі буде лозунг "Служити справедливості", метою – захист прав і свобод громадян. А житимемо за європейськими цінностями – це орієнтир кожного судді. Хочу також наголосити, що реформа судової системи стосується і берегівських служителів Феміди, які хоча й накопичили цінний досвід й позитив у роботі, за що їм велике спасибі, але у матеріально-технічному плані ми відстали від багатьох наших колег...
    Тож, за словами керівника цієї структури, насамперед слід відродити тісну співпрацю з Закарпатською державною судовою адміністрацією та уже найближчим часом необхідно взятися за покращення побутових умов працівників суду. Нещодавно сюди приїжджав шеф ЗДСА Олександр Кошинський, який разом із мером З. Бабяком оглянув адміністративну споруду та вважає, що тут також потрібна докорінна перебудова. Про тутешній туалет "на подвір‘ї" знають від Берегова до Києва – цей раритет повинен залишитися тільки дотепним спомином минулого.
    А ще новообраний голова районного суду сказав, що найближчим часом увесь апарат цієї державної установи на чолі зі служителями Феміди, можливо, переїде та "розквартирується" за іншою адресою – але це залежатиме від результатів адміністративно-територіального реформування нашої країни та змін самої системи судоустрою. На перших порах разом із міським головою проговорено питання стосовно колишньої ЗОШ № 2 – сюди хоча й далекувато, зате тут просторо, що годилося б навіть для майбутнього окружного суду. Однак на рівні Києва цей освітній об‘єкт доведеться передати іншому міністерству – така процедура зміни профілю будови також займе немало часу. І тільки тоді можна приступати до ремонту об‘єкта.
    ...Та як би там не було, а робота в суді триває. Вона, зрештою, не припинялася ані на мить. Навіть у п‘ятницю "новоспечений" очільник суду дав санкцію на арешт 20-річного берегівчанина, який підозрюється у зґвалтуванні 16-літньої юнки. Перехопив її в ту мить, коли та поверталася зі школи. Зловмисника помістили в ізолятор тимчасового тримання. Хлопцю загрожує 7-12 років тюрми, повідомили у правоохоронних органах.
    Михайло СІРКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору