ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Контрабанда, якої немає, та її наслідки для держави

    20 квітня 2024 субота
    71 переглядів
    Інформаційно-аналітичний центр запобігання контрабанді повідомляє...

    Правоохоронні відомства України ледве не щодня повідомляють про те, як вони ефективно та результативно боряться із контрабандою.

    В той же час поза увагою залишається маленька деталь, що сьогодні під поняття «контрабанда» потрапляють лише культурні цінності, зброя, боєприпаси, отруйні чи небезпечні речовини та прилади для негласного збору інформації. Незаконне переміщення усіх інших товарів вже не є «контрабандою», а є лише «порушенням митних правил».
    Експерти Інформаційно-аналітичного центру запобігання контрабанді вважають, що одним із методів ефективної протидії незаконному переміщенню товарів можна досягнути, коли Народні депутати України “найдуть сміливість” проголосувати за законопроект № 3254 “Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів”.
    У більшості країн світу контрабанда визнана одним із найнебезпечніших видів злочинної діяльності. Однак кримінальна відповідальність за контрабанду товарів передбачена не у всіх європейських країнах. Разом з тим, наприклад, в Ірландії контрабандисту загрожує від 12 місяців (у разі якщо вартість партії не перевищує 5000 євро) до п’яти років, у Великобританії – до семи років тюремного ув’язнення.
    Для того щоб запустити ефективний механізм протидії контрабанді у нашій Державі, необхідно внести зміни до статті 201 Кримінального кодексу України і класифікувати «контрабанду» – незаконне переміщення алкогольних напоїв та тютюнових виробів, як злочин. А саме так, як це і передбачено у законопроекті 3254:
    „Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю алкогольних напоїв, тютюнових виробів вчинене у значних розмірах (у сто разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;),– карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років;
    „Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України позамитним контролем або з приховуванням від митного контролю алкогольних напоїв, тютюнових виробів вчинене у великих розмірах (у тисячу разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян),– карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років;
    „Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю алкогольних напоїв, тютюнових виробів вчинене у особливо великих розмірах (у п’ять тисяч разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), – карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років;
    „Діяння, передбачені частинами першою, другою, третьою або четвертою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або службовою особою з використанням службового становища, – карається позбавленням волі на строк від п’яти до п’ятнадцяти років.
    Як злочинність взагалі, контрабанда буде існувати до тих пір поки є державні кордони. Об’єкти контрабанди багато численні та різноманітні, а її масштаби з кожним днем досягають все не безпечніших розмірів.
    Тому експерти Інформаційно-аналітичного центру запобігання контрабанді вважають, що такі заходи на законодавчому рівні дозволять більш ефективно протидіяти контрабанді, що дозволить збільшити надходження прибутків у казну держави.
    Відповідно до інформації Державної казначейської служби, у серпні 2016 року було отримано 21,73 млрд гривень митних платежів, що на 21,7 % перевищує показник 2015 року. Як зазначають експерти Інформаційно-аналітичного центру запобігання контрабанді, цей показник може збільшитися щонайменше на 10% за умови криміналізації контрабанди алкогольних напоїв та тютюнових виробів. А протягом року в середньому це додатково 100-150 млрд грн. до Державного бюджету України.
    Крім того, запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду алкогольних напоїв та тютюнових виробів через кордон стане серйозним і вагомим фактором стримування контрабандних угрупувань, адже існуюча нині економічна відповідальність за ці дії не сприяє ефективній протидії контрабанді з боку держави.
    Нещодавно усі мали змогу ознайомитися із матеріалом ІАЦ запобігання контрабанді “Українсько-польський кордон та тютюнова контрабанда”. Масштаби якої вражають, адже лише за вісім місяців на кордонні з Польщею вилучено понад 400 тисяч пачок сигарет на мільйони гривень. Але дана ділянка кордону не лише тютюновою контрабандою славиться, а і бурштином.
    Інформаційно-аналітичний центр запобігання контрабанді.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору