ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Легалізація профспілок, їх об'єднань

    20 квітня 2024 субота
    15 переглядів

    Професійна спілка - добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання) і створюється з метою здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки.

    Порядок легалізації профспілок визначений статтею 16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», відповідно до якої профспілки, їх об’єднання легалізуються шляхом повідомлення на відповідність заявленому статусу.
    Легалізація всеукраїн¬ських профспілок, їх об’єднань здійснюється Міністерством юстиції України, інших профспі¬лок та їх об’єднань – від¬повідно Головними територіальними управ¬ліннями юстиції Мініс¬терства юстиції України.
    Легалізуючий орган не може відмовити в легалізації профспілки, об'єднання профспілок.
    У разі, якщо виявлена невідповідність поданих документів профспілки, об'єднання профспілок зазначеному статусу орган, що здійснює легалізацію пропонує профспілці, об'єднанню профспілок надати додаткову документацію, необхідну для підтвердження статусу.
    Статус організацій всеукраїнської профспілки чи профспілки іншого статусу визначається статутом цієї профспілки. Про належність до певної профспілки організації, які діють на підставі статуту цієї профспілки, надсилають легалізуючому органу за місцем свого знаходження повідомлення із посиланням на свідоцтво про легалізацію профспілки, на підставі якого вони включаються до реєстру об'єднань громадян. Первинні профспілкові організації також письмово повідомляють про це роботодавця.
    Профспілка підприємства, установи, організації, яка діє на підставі власного статуту, легалізується у порядку, визначеному ст.16 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності».
    Профспілка, об'єднання профспілок набувають права юридичної особи з моменту затвердження статуту (положення). Статусу юридичної особи набувають також організації профспілки, які діють на підставі її статуту.
    Профспілка, її організації, об'єднання профспілок здійснюють свої повноваження, набувають цивільних прав і беруть на себе цивільні обов'язки через свої виборні органи, які діють у межах прав, наданих їм за законом та статутом (положенням).
    За подання на легалізацію недостовірних відомостей особи, які їх підписали, несуть відповідальність згідно із законом.

    Дробок Ірина, головний спеціаліст відділу державної реєстрації друкових засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору