ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Валерій Мурга запропонував нардепам внести зміни до Бюджетного кодексу України (ФОТО)

    19 березня 2024 вівторок
    69 переглядів
    Закарпатське ОУЛМГ повідомляє...

    У середу, 19 жовтня, на базі НУБіПу відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

    Депутати обговорили проблеми лісової галузі, яка позбавлена державного фінансування і, відповідно без державного фінансування приречена на загибель, і дізнатися думку провідних науковців і фахівців, аби цього не сталося. Саме про це, відкриваючи засідання, сказав заступник голови комітету Олександр Бакуменко.
    Т. в. о. голови Державного агентства України Христина Юшкевич, директор НДІ лісового господарства та агролісомеліорації Віктор Ткач, завідувач кафедри дендрології та лісової селекції Юрій Марчук (якому вдавалося захищати 15 попередніх бюджетів лісової галузі), голова профспілки працівників лісового господарства Степан Кривов’язов, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства — Закарпатської Валерій Мурга, Житомирської Андрій Курінський та інші говорили про наболіле.
    Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга у своїй промові підняв ряд важливих питань і наболілих проблем лісової галузі, а саме - масове всихання ялинників на території Карпатського регіону; охорона лісу від незаконних рубок; проблеми нарощування та поглиблення обсягів переробки круглої деревини шляхом реконструкції діючих цехів та сучасного обладнання; проблеми вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини внутрішньому ринку. Однак все ж таки одним з наболілих питань залишається відсутність фінансування лісової галузі Закарпаття та України. Адже через брак коштів неможливо в достатній мірі оновити автопарк для боротьби з лісовими пожежами та природозберігаючу техніку, як і розвивати лісову дорожню інфраструктуру.
    «Ефективне управління лісовими ресурсами - це необхідний інструмент, за допомогою якого держава може і повинна проводити прозору, ефективну, відкриту для участі громадськості та таку політику, яка піддається контролю й веде до сталого розвитку та сприйнятлива до потреб населення Закарпаття. В першу чергу нашій галузі потрібні кошти аби держава повернула фінансування лісівникам. Окрім відсутності державного фінансування важкою ношею для лісівників краю є значне податкове навантаження. До прикладу, коефіцієнт податкового навантаження з податку на прибуток за перше півріччя поточного року по ЗОУЛМГ склав 2,9 а з врахуванням сплати 75% дивідендів - 9,9. Це означає, що з кожної тисячі гривень підприємство виплачує 795 гривень і відповідно залишку прибутку не вистачає для закупівлі техніки, зарплат і впровадження передових технологій. Це по-перше. По-друге, нам у найкоротший термін необхідно вдосконалити прийняття змін до наказу Державного комітету лісового господарства України «Щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини", в якому передбачити першочергове забезпечення потреб місцевих споживачів, усунути можливості участі в аукціонних торгах перекупників. Наша задача - створення переробних потужностей для того, щоб переробляти низькосортну деревину на теренах України. Це ключовий момент, який дозволить прискорено розвиватися галузі».
    Окрім того, начальник ЗОУЛМГ Валерій Мурга запропонував представникам лісової галузі та депутатам ВРУ з метою деценталізації у розподілі бюджетних коштів внести зміни до Бюджетного кодексу України, передбачивши відрахування від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування до Державного бюджету України у розмірі 20% та 80% до обласного бюджету. В такому разі прийняття запропонованих змін сприятиме справедливому розподілу коштів від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування між бюджетами всіх рівнів та забезпечить процес децентралізації влади шляхом надання місцевим органам влади більших фінансових можливостей для ліквідації диспропорцій у розвитку територій.
    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору