ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородці та дніпряни масово проголосували за петицію на захист російської мови

    25 квітня 2024 четвер
    28 переглядів
    Жителі Дніпра і Ужгорода захищають російську мову.

    Петиція дніпрян на підтримку законопроекту про особливий статус і захист російської мови в Україні набрала більше 5 000 голосів в єдиній системі електронних петицій і стала обов'язковою для розгляду Президентом України, а також регіональними органами влади.

    Законопроект передбачає особливий правовий статус російської мови в Україні і захист прав російськомовного населення в області освіти, культури та держуправління. Аналогічно на сайті Ужгородської міськради петиція на захист російської мови також отримала підтримку необхідну для розгляду центральним та регіональним керівництвом. Ужгородські громадські працівники стверджують, що незаконний тиск на російську мову призведе до деградації культури України.

    У петиції дніпрян, зокрема, зазначається: "Ми, ініціативна група дніпрян, звертаємося до керівництва нашої регіональної ради і керівництва країни з ініціативою. Зараз мовна політика української влади має вектор розвитку зворотний від кроків, що вживаються світовим співтовариством. У той час як більшість європейських країн піклується про збереження мов, людей, які проживають на їх територіях, Україна, навпаки, замість того, щоб ратифікувати Європейську хартію регіональних мов і виконувати її положення, йде в розріз із загальносвітовою практикою ... ". Автори петиції вважають, що в контексті всесвітньої значимості російськомовного культурної спадщини, з боку керівництва країни було б помилкою проводити політику, спрямовану на маргіналізацію російської мови. "Такі кроки безсумнівно приведуть до деградації українського культурного середовища", - відзначили дніпровці. Жителі підтримують законопроект щодо захисту російської мови, який був нещодавно представлений у Верховній Раді. "Він покликаний наділити російську мову особливим регіональним статусом і забезпечити захист прав російськомовних громадян в нашій країні", - підкреслили громадські працівники.

    Ужгородські громадські працівники солідарні з дніпрян. У своїй петиції вони відзначають, що політика влади по відношенню до російської мови сприяє зростанню соціальної напруженості. "При цьому не враховуються явні негативні наслідки таких кроків, починаючи з росту штучної напруженості в суспільстві, і закінчуючи ризиком залишитися за бортом великого російськомовного культурної спадщини", - нарікають громадські працівники.

    Нагадаємо 23 вересня в Верховній Раді пройшов форум нардепів і запрошених євродепутатів, в рамках якого обговорювалися заходи з надання особливого правового статусу російській мові і способи його захисту. Учасники форуму прийняли резолюцію, в якій зазначається, що Україна є білінгвальної країною.

    Про це інформує медіа група Голос ua.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору