ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Усе починається зі «Срібного мольберта»... (ФОТО)

    23 квітня 2024 вівторок
    65 переглядів
    Конкурс з живопису «Срібний мольберт» відбувся в Ужгороді

    Як найкращих молодих живописців України в Ужгороді визначали.

    «Ми знали, що Ужгород дуже гостинне місто. Але щоб нас зустрічали як поважних художників, хоч ми звичайні студенти, не очікували. Нам нічого не заважало і ніщо нас не відволікало від творчості, адже організатори подбали про все. А під час останнього конкурсного етапу, коли звучала жива класична музика, була неповторна атмосфера! Ми дуже вдячні вам за цей конкурс!» — ці слова студента Львівської політехніки Володимира Цапука звучали в останні хвилини Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт», що проходив в Ужгороді.

    Молоді таланти, які творять у різних жанрах образотворчого мистецтва, представляли 22 вищі навчальні заклади України. Усіх їх було 44, тож творче змагання може претендувати на статус найбільш представницького і титулованого у своїй категорії.

    Голова Фундації розвитку закарпатського мистецтва, співорганізатор конкурсу разом із Закарпатською академією мистецтв Роберт Бровді повідомив: «Намагалися продемонструвати різні школи і напрями, якими рухається сучасне українське мистецтво. І показати, як саме воно може консолідувати нашу країну і суспільство у складні часи. Ужгород, мабуть, ніколи не мав нагоди бути одночасно на полотнах стількох живописців із різних куточків України».

    2043-1.jpg
    Одна з вимог конкурсу — змагання у жанрі портрета. Студенти-митці шість годин поспіль переносили на полотно обличчя натурниць. Фото автора

    На них чекала різноманітна насичена програма, і кожен зміг виявити свої знання і вміння сповна. Вони могли відтворити той куточок міста, який найбільше сподобався під час тривалих прогулянок у супроводі екскурсоводів і краєзнавців. Кому більше до вподоби Невицький чи Ужгородський замки, той мав змогу малювати їх.

    У складі журі — троє лауреатів Національної премії ім. Тараса Шевченка, двоє академіків, двоє професорів, четверо народних художників і двоє заслужених. Це високо підняло планку критеріїв оцінки, мотивувало розкрити здібності й таланти.

    Першого дня було малювання просто неба в Ужгороді, другого — за містом, а третього — змагання у жанрі портрета. Тоді в атріумі Закарпатської облдержадміністрації звучала класична фортепіанна музика: шість годин поспіль студенти-митці переносили на полотно обличчя натурниць.

    Усі охочі жителі й гості міста прогулювалися поміж рядами молодих художників і придивлялися до їхньої майстерності, спостерігали за творенням образів. Усі могли спілкуватися з відомими художниками, мистецтвознавцями та організаторами конкурсу, які оцінювали процес, давали поради.

    І ось — підбиття підсумків. Від самого ранку 135 конкурсних робіт, на яких ще не висохли фарби, очікували на вердикт журі. Воно мало визначити переможців трьох номінаційних етапів — «Міський пейзаж», «Пейзаж», «Портрет». На підставі таємного голосування переможцями Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт» стали Тарас Годван і Марина Зевако, які представляли відповідно Закарпатську академію мистецтв і Полтавський національний технічний університет ім. Юрія Кондратюка. На превелику радість прихильників творчості Тараса, він переміг аж у двох номінаціях, а в третій — «Пейзаж» — став другим.

    Переможці «Срібного мо ль берта» отримали номінаційні статуетки, грошові премії, а також спеціальні нагородні дипломи Національної академії мистецтв України. Усі учасники отримали подарункові набори — каталоги творів фундатора Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі та заслуженого художника України Антона Шепи.

    Вітали переможців і вручали їм нагороди академіки Андрій Чебикін та Олександр Федорук, народні художники Анатолій Криволап, Борис Кузьма і Петро Гулин, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник, народний депутат України Валерій Лунченко, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс.

    — Плануємо проводити такий конкурс двічі на рік — навесні та восени, а також із часом вийти на рівень всеукраїнського мистецького фестивалю, де крім суто художніх, будуть інші конкурси, які відбуватимуться одночасно чи послідовно у різних містах Закарпаття, — повідомив Роберт Бровді.

    «Срібний мольберт», вважають його організатори, має стати першим етапом втілення концепції підтримки й розвитку мистецтва на регіональному та загальнодержавному рівні, яка включатиме різні за формами, але єдині за спрямованістю культурно-мистецькі проекти. Один із наступних елементів цієї концепції — «Галерея одного художника», яку заплановано відкрити в Ужгороді наступного року і формат якої поки що не має аналогів ні в Україні, ні за кордоном.
    Василь Бедзір

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору