ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Екотуризм на Закарпатті набирає все більшої популярності (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Закарпатське ОУЛМГ повідомляє...

    Учні шкільного лісництва, лісівники, представники Воловецької філії ЗОЕНЦ натуралістичної бази «Арніка» та ЗМІ краю стали першопрохідцями екологічної стежки.

    Працівниками ДП «Воловецького лісове господарство» спільно з представниками Воловецької філії ЗОЕНЦ натуралістичної бази «Арніка» з метою більш широкого ознайомлення громадськості та туристів лісистого краю з природою Карпат розроблено маршрут екологічної стежки під назвою «До скельного дуба». Сьогодні, 3 листопада, здійснити ознайомлювальну подорож і відвідати один з найкрасивіших куточків Воловеччини зголосилися багаточисельні воловеччани, лісівники та представники преси.

    Перед початком туристичного маршруту директор ДП «Воловецьке ЛГ» Василь Росол спільно з урочисто відкрили екологічну стежку «До скельного дуба». Під час походу та випробування гірської дороги працівники лісгоспу та натуралістичної бази «Арніка» ознайомили гостей, і в першу чергу учнівську молодь, з територією розташування лісгоспу, особливостями даного регіону та визначними історичними місцями в даної локації. На п’ятьох обладнаних зупинках по ходу екологічної стежки учасники сходження ознайомилися з історією створення, розвитку та сучасного ведення лісового господарства на території Воловецького району, а також з ботанічною пам’яткою природи загальнодержавного значення «Гора Високий камінь» площею 22 га, де на кам’янистих осипах головного вододілу Східних Карпат на межі стику букових лісів з хвойними в природних умовах зростає релікт дольодовикового періоду дуб скельний.

    Директор Воловецького лісового господарства Василь Росол розповідає, що шлях до вершини – це унікальна можливість побачити дивовижні краєвиди та познайомитися з лісовою флорою та фауною Воловеччини:

    «Маршрут екологічної стежки проходить по території Підполозянського та Н-Ворітського лісництв і починається біля підніжжя відомої багатьом гори Високий Камінь у селі Підполоззя. Хоча сама гора й не дуже висока – всього 863 метри над рівнем моря, однак з гори Високий Камінь відкривається дивовижний вид на долину річки Латориця. Околиці Високого Каменя – державний заказник, там можна побачити унікальні дерева і квіти. Це зарості дуба скельного, букові ліси, окремі екзотичного виду дерева сосни звичайної та ще одного представника дольодовикового періоду – оксамиту амурського, який був введений у насадження працівниками Н-Ворітського лісництва. На своєму шляху до вершини туристи зможуть зустрінете рябчиків і інших лісових птахів. У глухий лісовій гущавині розташовані кілька скель – на них варто піднятися, щоб розглянути навколишні гори і долини. Одна з таких скель колись мала стратегічне значення – з неї відкривався вид на села і всю долину річки Латориці, тому її використовували як військовий пункт спостереження».

    «Виховати якісь почуття в людині, виховати почуття любові до природи, спілкування з нею і обережне ставлення до навколишнього середовища – ось першочергова мета цієї стежки. Тому, що тільки тут можна саме спілкуватися з природою, коли знаходишся на цій території. Друге – туристична принада для залучення гостей із різних куточків України і краю. Цього року, з тих пір як ми відкрили декілька туристичних стежок, вже понад 800 дітей. Це тільки діти, без дорослих. Всі вони хочуть, дзвонять, намагаються щоб їм організували це все », – додає директор лісгоспу.

    «Запланована тривалість маршруту складає орієнтовно 1,5 години. Це біля 4 км по протяжності», – розповідає керівник центру Василь Мішко.

    «Перепад висот на маршруті складає від 600 м до 900 м над рівнем моря. Максимальна крутизна схилів на маршруті доходить до 40 градусів. Однак фінал цієї подорожі на вершині Високого Каменя стане винагородою за всі ті труднощі, які зустрічаються в ході підйому на гору».

    «Приємно побачити такі місця на моїй маленькій батьківщині. Подивитися які ліси ростуть, які тварини живуть у них. Багато ми не знаємо, не помічаємо. Краще раз побачити, ніж раз подивитися на картинці в книжці чи Інтернеті. Навіть не можемо собі уявити, а насправді у нас дуже багато красивих місць і зовсім не треба їхати за кордон. Краще відпочивати вдома», – каже учениця Підполощчнськоі школи та філії ЗОЕНЦ натуралістичної бази Олена.

    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору