ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Колись тут шуміло Карпатське море! (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    165 переглядів
    В палеозойській ері на території Закарпаття існувало Карпатське море.

    Фахівці стверджують, що в палеозойській ері, а це близько 345 млн р.т., на території сучасного Закарпаття існувало так зване Карпатське море, яке було складовою частиною великого океану Тетис.

    У цьому морі плавали різні морські організми: акули, молюски-амоніти, белемніти, корали, морські їжаки, гастроподи, радіолярії, остракоди, тощо. Всі вони дружно, а інколи і не дуже, жили, множилися і живилися один одним. Помираючи падали на морське дно і … залишалися там навічно у вигляді скам’янілостей, щоб у майбутньому дивувати нас своїми формами, розмірами і розумінням того, що 400-100 мільйонів років тому на планеті Земля теж були живі, хай навіть і примітивні, організми. Час від часу ми знаходимо цих давніх жителів планети у нас під ногами.
    Іршавський районний краєзнавчий музей БДТ теж має свою невелику колекцію скам’янілостей, яка до нас примандрувала із Приборжавського вапняного кар’єру. В основному це амоніти та белемніти. Переважно вони невеликих розмірів, але інколи зустрічаються і доволі цікаві екземпляри. Зовсім недавно наша колекція поповнилася грандіозним фрагментом гігантського молюска-амоніта, яку подарував житель села Приборжавського Михайло Китей, за що йому велика подяка, пише Андрій Світлинець у мережі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору