ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

14 листопада – цей день в історії людства

    28 березня 2024 четвер
    127 переглядів
    Найважливіші події в Україні та світі сьогодні, 14 листопада.

    Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

    1918 – Створена Українська академія наук. На чолі академії почав свою роботу Володимир Вернадський – видатна особистість, академік наук та громадський діяч.
    1918 – задля збереження своєї влади Павло Скоропадський проголосив федеративне об’єднання з небільшовицькою Росією. Саме це розпалило антигетьманське повстання, в результаті якого на чолі країни став новий уряд – Директорія УНР.
    1918 – Президентом Чехословаччини (Чехословацька республіка) став Томаш Масарик, чеський учений-філософ, політичний і державний діяч.
    1920 – Закінчився період правління Директорії – уряд УНР залишив Україну та переїхав до Польщі.
    1925 – Перші націоналістичні течії за кордоном – створена Ліга українських націоналістів у Чехословаччині. Члени Ліги опісля зіграли немалу роль у встановленні націоналістичного руху на українських землях.
    1939 – Приєднання земель Західної України до Української Радянської Соціалістичної республіки.
    1940 – Переговори між представниками СPСР та Німеччини стосовно розподілу сфер впливу та вступу Радянського союзу до Троїстого союзу.
    1944 – День відкриття державного музею українського мистецтва в столиці України.
    1989 – Прийнята декларація щодо визнання незаконними та злочинними репресії проти переселених народів та про забезпечення їх прав і свобод.
    1999 – В незалежній Україні вдруге обрано президентом Леоніда Кучму. Загалом Кучма перебував в президентському кріслі з 1994 до початку 2005 рр.

    14 листопада народились:

    1840 – Клод Моне, французький художник та один із основоположників імпресіонізму. Кращі твори Моне займають значне місце в культурній скарбниці світу з реалістичного мистецтва.
    1877 – Дмитро Антонович – відомий український політичний діяч. Саме він є співзасновником та одним із ректорів Українського вільного університету. Щоправда, далеко не всі історики сходяться на думці, що він народився саме 14 листопада. За іншими даними, датою його народження є 2 листопада).
    1882 – Пилип Капельгородський, один із зачинателів української радянської літератури. Працював в різних виданнях, писав переважно сатиричні оповідання та гуморески. На думку літераторів-дослідників, найкращим його твором є автобіографічна повість-хроніка «Записки семінариста». В 1939 році був ростріляний на підставі вигаданих обвинувачень в націоналізмі. В 1957 році він був реабілітований.
    1889 – Народився Джавахарлал Неру, політик, що був першим прем’єр-міністром Індії. Але широкому колу він більш відомий як син – Індіри Ганді.
    1907 – народилася одна з найулюбленіших дітьми письменниця – Астрід (Анна Емілія) Ліндгрен. Найбільш відомими творами шведської письменниці є «Малюк і Карлсон» та «Пеппі – довга панчоха».
    1912 – На Обухівщині народився поет та літературний критик Андрій Малишко.
    1918 – Народився Павлік Морозов (повне ім’я – Павло Трофимович Морозов). Саме його пропагандували радянські ідеологи як приклад героїчної поведінки та вірності своїй країні.
    1959 – Народився відомий телеведучий та шоумен Дмитро Дібров. Українським глядачам він став відомий завдяки програмі «О, счастливчик» (український аналог – «Перший мільйон»).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору