ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Внесено зміни до законодавства України щодо діяльності нотаріусів

    19 березня 2024 вівторок
    127 переглядів
    Головне теруправління юстиції у Закарпатській області повідомляє...

    2 листопада 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» від 06.10.2016 №1666-VIII, якого ще називають «антирейдерським законом».

    Цей закон покликаний ліквідувати рейдерські схеми, найбільш широко використовувані в цьому році і пов’язані з полегшеними процедурами реєстрації нерухомості та бізнесу.
    Законом внесено зміни у статтю 13 Закону України «Про нотаріат» до вимог щодо помічника нотаріуса, якими визначено, що помічником нотаріуса може бути громадянин України, який має не повну вищу юридичну освіту, як було раніше, а юридичну освіту, але не нижче першого рівня (бакалавр).
    Враховуючи зміни, на даний час, подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю, крім головних територіальних управлінь юстиції та Нотаріальної палати України, також може вносити Міністерство юстиції України.
    У статті 12 Закону України «Про нотаріат» деталізовано одну із підстав для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю. Якщо раніше підставою було неодноразове порушення нотаріусом чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій або грубого порушення закону, яке завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, організацій, громадян, то зараз, не тільки при вчиненні нотаріальних дій, а також при вчиненні інших дій, покладених на нотаріуса відповідно до закону, вже є підставою для анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю.
    Статтю 461 Закону України «Про нотаріат» викладено у новій редакції, згідно якої нотаріус під час вчинення нотаріальних дій обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них, зокрема використовує відомості Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції України.
    Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об’єктом незавершеного будівництва обов’язково використовує також відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру.
    Інформація з єдиних та державних реєстрів, отримана нотаріусом під час вчинення нотаріальних дій, залишається у відповідній справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.
    Користування єдиними та державними реєстрами здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію.
    Також скасовано вимогу щодо прошиття документів, викладених на двох і більше аркушах, що подаються для вчинення нотаріальної дії, у спосіб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення цілісності, та нумерацію аркушів у випадку, коли такі документи видані (отримані) за допомогою єдиних та державних реєстрів, відомості яких обов’язково використовуються нотаріусом під час вчинення нотаріальної дії).
    Також внесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
    Скасовано принцип екстериторіальності щодо реєстрації речових прав без вчинення нотаріальної дії, тобто державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, що виникають (змінюються, припиняються) у результаті вчинення нотаріальної дії - здійснює нотаріус, який вчинив таку дію, незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.
    Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно, яку здійснює нотаріус без вчинення нотаріальної дії, може бути проведена нотаріусом тільки в межах області, м.Києва, м.Севастополя (звертаю увагу - не в межах нотаріального округу, а в межах всієї області, м. Києва), у якій працює нотаріус.
    Для реєстрації обтяжень діє принцип екстериторіальності, державна реєстрація обтяжень на нерухоме майно (в тому числі припинення) здійснюється в будь-якому разі (як у результаті нотаріальної дії, так і без вчинення нотаріальної дії) будь-яким нотаріусом незалежно від місцезнаходження нерухомого майна.
    Змінами доповнено повноваження державного реєстратора, яким є також і нотаріус, зокрема під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, державний реєстратор обов'язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.
    Також державний реєстратор під час проведення реєстраційних дій обов'язково використовує відомості Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру дозвільних документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів, а також використовує відомості, отримані у порядку інформаційної взаємодії Державного реєстру прав з Єдиним державним реєстром судових рішень.
    З метою запобігання несанкціонованому доступу до реєстрів, внесено зміни до Закону України «Про електронний цифровий підпис», згідно яких нотаріуси також використовують лише захищені носії особистих ключів.

    Юрій Савчук, начальник відділу з питань нотаріату Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору