ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про терпимість і повагу до нацменшин Закарпаття говорили у Міжнародний день толерантності

    28 березня 2024 четвер
    38 переглядів
    З 2001 року на Закарпатті найбільше зросла чисельність ромів.

    16 листопада з 1995 року в усьому світі відзначають Міжнародний день толерантності. Його запровадили за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості.

    У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри. І ми в Україні теж любимо поговорити про толерантність — які ми мирні, дбаємо одні про одних. Але чи не краще — проаналізувати те, що маємо, і не бути голослівними.


    «Між собою не воювали, лише з ворогом»


    Закарпатська влада завжди наголошує на тому, що в краї панує міжнаціональний мир і спокій.
    2530-.jpg— Це в нас уже в крові, адже тут споконвіку жили представники різних етносів. Вони не просто терпляче ставилися одні до одних , а взаємно вирішували найскладніші проблеми буття, спільно захищалися від ворога, — розповів начальник відділу національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Салай. — Хай би сьогодні хоч хто говорив мені, що в середовищі закарпатців різних національностей є недружнє, чи навіть вороже ставлення — не повірю. І для цього в є підстави: нами не зафіксовано жодного випадку нападів чи претензій на міжетнічному ґрунті.


    Школи, ліцеї дитсадки...


    Начальник відділу Анатолій Салай стверджує: у краї за Карпатами задовольняються всі культурні, мовні, духовні запити національних меншин. І надав довідку: у регіоні працюють 113 загальноосвітніх навчальних закладів, у тому числі: 1 – з російською, 1 – українською, російською та румунською, 1 – угорською і російською, 3 – українською та російською мовами навчання; у 64 загальноосвітніх навчальних закладах навчання здійснюється угорською, у 29 – двомовне (українською та угорською); у 12 – румунською, 1 – українською та румунською; в 1 – українською та словацькою мовами. Функціонують також 5 ліцеїв приватної форми власності з угорською мовою навчання.
    У 98 дошкільних навчальних закладах виховання проводиться мовами національних меншин, у тому числі: 74 – угорською, 2 – румунською, 1 – російською, 17 – українською і угорською, 2 – українською та словацькою, 1 – угорською та російською, 1 – українською та німецькою.
    В Ужгородському національному університеті (УжНУ) на гуманітарно-природничому факультеті студенти оволодівають фаховими дисциплінами угорською мовою. Ця ж мова навчання є в Гуманітарно-педагогічному коледжі Мукачівського державного університету, Берегівському медичному коледжі, Ужгородському коледжі культури і мистецтв. Мовою Шандора Петефі навчаються в Закарпатському угорському інституті ім. Ференці Ракоці II (приватна форма власності).


    А все таки — з «щербинкою»


    В очолюваному Анатолієм Салаєм Закарпатської ОДА відділі прийнято вважати, що «нечисленні конфліктні ситуації в сфері міжнаціональних відносин, які траплялися, були інспіровані політиками і не мали жодної підтримки в середовищі звичайних закарпатців». Йдеться, зокрема, про марш «Карпатської Січі» з антиугорськими закликами, численні підпали пам’ятника з нагоди 1100-річчя переходу угорців через Карпати, встановленого на Верецькому перевалі, та деякі інші.
    Прокоментував Анатолій Салай і ситуацію з офіційно невизнаною в Україні національністю «русин»: «Вони користуються увагою з боку влади, для їхніх потреб функціонує Центр національних меншин Закарпаття» . Виявляється, представники русинів створили аж 11 національно-культурних товариств з обласним статусом. Більше лише в ромів – 18 і угорців – 12. Серед інших національних меншин маємо: 5 – словацьких, 4 – румунських, по 3 – російських і єврейських, 2 – німецьких товариств. По одному створили чехи, вірмени, білоруси та азербайджанці.
    ... Відкриттям для Анатолія Юрійовича стало те, що в Мукачеві торік уперше за весь час існування загальноосвітньої школи ім. Пушкіна (мовою поета тут навчалися й за чехословацької влади) проігнорували потреби російськомовних першачків. (Попри 25 заяв від батьків, тут не відкрили класу з російською мовою навчання, і жодні звернення ні до Президента, ні до українського Омбудсмена не допомогли! В цьому році нову «традицію» мукачівське управління освіти продовжило).
    Якщо б не цей останній приклад, можна б не хвилюватися за рідномовну освіту національних меншин. А так — бачимо «щербинку». І маємо нагодуа задуматися, чи все безхмарно у нашому багатоетнічному домі.


    Темпи, набрані ромами, вражають


    А як у дзеркалі демографії? Конкретики немає, адже переписи населення в Україні не проводяться півтора десятиріччя. Є одне виключення. За словами Анатолія Салая, відомо, що від 2001 року — часу попереднього Всеукраїнського перепису — у Закарпатті найбільше зросла чисельність ромів. Якщо тоді представників цієї меншини нараховувалося лише 14 тисяч, то зараз — близько 53 тисяч. В жодного іншого етносу такого стрибка немає. Це пояснюється надзвичайно високим рівнем народжуваності у ромів.
    ... Толерантність — риса, яка виховується століттями. У швидкоплинний і швидкозмінний час, в якому нині живемо, багато що змінюється. На жаль, часто не до кращого.
    Дбаймо про те, що маємо, і не віддаймо на поталу політикам усе те, що здобуто в часи минулі часи. Побажаймо собі й надалі толерантності і — миру.
    Василь БЕДЗІР
    На фото: начальник відділу Закарпатської облдержадміністрації Анатолій САЛАЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі