ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська "об’єднана" Тячівщина попереду всієї України...

    25 квітня 2024 четвер
    26 переглядів
    На Тячівщині планують створити дев'ять ОТГ.

    По створенню об’єднаних територіальних громад - їх тут у найближчій перспективі обіцяють аж 9.

    18 листопада у великому залі засідань районної ради презентували проект Перспективного плану формування територій громад Закарпаття.

    Незважаючи на відсутність Перспективного плану, саме на Тячівщині рік тому створені і успішно розвиваються перші в області дві об’єднані громади. Мешканці району мають змогу на власні очі побачити зміни, які за цей час відбулись у райцентрі та селах, що вирішили господарювати гуртом. Разом з тим, перший рік існування Вільховецької громади позначився судовим процесом із Закарпатською ОДА. Тому дискусія у залі була предметною, і питань до експертів було немало.

    Якщо у попередньому варіанті на Закарпатті пропонувалося створити 94 громади, то новий передбачає створення 53-х ОТГ. Найбільше з них – дев’ять – буде на Тячівщині. При визначенні саме такої кількості громад експерти брали до уваги як рекомендації урядової методики, так і регіональні особливості Закарпаття – гористість, лісистість, наводненість, конкурентно близьке розташування великих сіл і селищ, найменша кількість сільгоспугідь в Україні на одну людину, компактне проживання нацменшин, наявність прикордонних територій та інші.

    Слово мав і представник Центру розвитку місцевого самоврядування при Мінрегіонбуді у Закарпатській області Іван Дем’янчук. Передусім, розповів про новостворений Центр, експерти якого надаватимуть консультаційну та методичну допомогу об’єднаним громадам. Акцентував на бюджетних перевагах від добровільного об’єднання громад на Тячівщині: якщо за 9 місяців 2015 року Тячівська і Вільховецька ОТГ мали на рахунках разом 15 млн. грн., то за аналогічний період 2016 року – 49 млн. грн, а їх загальний бюджет разом з субвенціями становить 116 млн. грн.

    Відтак Іван Дем’янчук детально зупинився на громадах, які пропонується створити Перспективним планом на Тячівшині. Зокрема, у Тячівському районі змодельовано такі об’єднані громади:

    вже утворені Тячівська міська та Вільховецька сільська ОТГ,
    Буштинська селищна (Буштино, Новобарово, Вонігово, Теребля, Дулово),
    Дубівська селищна (Дубове, Красна, Калини, Ганичі),
    Нересницька сільська (Нересниця, Терново, Новоселиця, Тарасівка, Широкий Луг),
    Углянська сільська ОТГ (Угля, Велика Уголька, Колодно, Кричево, Чумалево)
    Тересвянська селищна (Тересва, Бедевля, Біловарці, Криве, Грушово),
    Солотвинська селищна (Солотвино, Нижня Апша, Глибокий Потік, Топчино Тячівського району, с.Біла Церква і с.Середнє Водяне Рахівського району),
    Усть-Чорнянська (Усть-Чорна, Лопухово, Руська Мокра, Німецька Мокра).

    Втім, експерти наголосили: перспективний план – це експертне бачення адміністративно-територіального поділу області. Він не є догмою, і насильно заганяти громади у певні конфігурації ніхто не буде, адже вирішувати з ким об’єднуватись – це лише їх право.

    З Перспективним планом формування територій громад Закарпаття можна ознайомитись на сайті.

    Наталія Маджара

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору