ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці. Що не можна робити в цей день?

    20 квітня 2024 субота
    76 переглядів
    Введення в храм Пресвятої Богородиці - дуже врочисте свято

    У православному християнстві є свята, які відносять до головних подій історії християнства. Таких днів дванадцять. 4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці – з їх числа.

    Дізнатися детальніше про свято і традиціях в цей день можна з цієї статті.

    Яке це свято, що не можна робити 4 грудня і що можна їсти?

    Цей день є двунадесятих християнським святом. Що означає “двунадесяте”? Так називаються християнські свята, безпосередньо пов’язані з Богородицею (богородичні) і життям на землі Ісуса Христа (панські). За їх числа і назва – дванадесяті (“вунадесять” – дванадцять). Це велике свято для віруючих – 4 грудня, Введення в храм Пресвятої Богородиці. Що не можна робити: займатися важкою роботою, пранням, шиттям, прибиранням і іншими домашніми справами. І краще в цей день не давати в борг. Можна сходити в гості або покликати до себе друзів. День 4 грудня припадає на піст Різдвяний або Філіппов, тому можна їсти рибу.

    Введення в храм Пресвятої Богородиці 4 грудня. Що означає це свято?

    Ось події цього дня. Марії було всього три рочки, її батьки – Ганна і Іоаким – вирішили, що настала пора виконати обіцяне Богу. Адже коли ще бездітні Іоаким і Анна молили Господа про дитину, вони обіцяли присвятити дитя служінню Царю Небесному. У призначений день одягли Марію в найкрасивіші одягу, зібрали всіх рідних. З співом церковних пісень батьки Марії запалили свічки і з усіма родичами пішли в Єрусалимський храм.Там виского і круті східці (їх було п’ятнадцять) маленька дівчинка подолала з дивовижною легкістю. Біля дверей її зустрічав первосвященик Захарія, в майбутньому батько Іоанна, який хрестив Ісуса. Він благословив Марію, як робив це з усіма, кого посвячували Богу.

    Як Марію взяли в храм

    У день, коли відбувалося Введення в храм Пресвятої Богородиці, 4 грудня, первосвященика було Божественне одкровення. Захарія повів Марію в саме Святе місце храму, куди дозволялося заходити лише йому самому один раз за рік. Це знову всіх здивував. З моменту входження в храм, Марії, єдиній з усіх дівчаток, Захарія, з натхнення Духа Святого, дозволив молитися не між церквою і вівтарем, а у внутрішньому вівтарі. Богородиця залишилася на вихованні в храмі, а її батьки повернулися до себе додому. Так сталося Введення в храм Пресвятої Богородиці 4 грудня і почався довгий, земний, славний шлях її.

    Що стало з Богородицею після повноліття?

    Марія росла дуже благочестивою, скромною, працьовитою і покірною Господу. Проводила Божого Мати в храмі час з іншими дівами в читанні Біблії, молитві, постах і рукоділлі аж до повноліття. На ті часи воно наступало в п’ятнадцятирічному віці. Пресвята Богородиця вирішила віддати все життя свою служінню Отцю Небесному. Священики звернулися до Марії з радою вийти заміж, оскільки всі ізраїльтяни та ізраїльтянки повинні були перебувати у шлюбі, так учили рабини. Але Богородиця повідомила, що дала Господу обітницю залишитися дівою назавжди. Це було дивно для священнослужителів. Первосвященик Захарія знайшов вихід зі сформованої ситуації. Марію видали заміж за її родича, вдівця в похилому віці, праведного Йосифа. Заміжжя було формальним, так як Йосип ставав опікуном юній діві Марії, щоб вона виконала свою обітницю.
    Як і коли почали святкувати Введення в храм Пресвятої Богородиці?
    Знаменний для всіх християн день церква урочисто святкувала з давніх часів. Адже завдяки введенню в храм Діва Марія ступила на шлях служіння Господу. Стало можливим, згодом, вочеловечивание сина Господа Бога, Ісуса Христа, і порятунок всіх повірили в нього людей. Навіть у перші століття після народження Спасителя побудували храм на честь цього свята, під керівництвом цариці Олени (жила з 250 по 330 рр), яка була канонізована, тобто стала святою. Святкувати прийнято Введення в храм Пресвятої Богородиці 4 грудня. Молитва, сказана в цей день всіма віруючими, складає хвалу Приснодіві Марії і просить про заступництво Божої Матері перед Господом за кожного молиться.

    Ікони, присвячені введенню

    Звичайно, таке велика подія не могло не знайти відображення в іконописі. На іконах зображують Діву Марію в самому центрі. З одного боку від неї стоять батьки Діви, з іншого боку зображений зустрічає дівчинку первосвященик Захарія. Також на іконі можна зустріти зображення Єрусалимського храму і п’ятнадцяти ступенів, тих самих, що подолала маленька Марія без сторонньої допомоги.

    Народні традиції в цей день

    Відзначається за старим стилем 21 листопада, за новим – 4 грудня. Введення в храм Пресвятої Богородиці в народі називали просто – Введення, Ворота зими або Свято молодої сім’ї, або Увезення. Існують народні приказки, які стосуються початку зими і льодоставу: “Введенье прийшло – зиму привело” – “На Введенье – товсте ледененье”. У цей день всюди проводили веселі, галасливі і багатолюдні ярмарки, каталися на санях з гірок і на трійках коней. Після святкового богослужіння в храмах хресні батьки пригощали хрещеників солодощами, дарували подарунки, санки-санчата. У день Введення селяни переходили з літнього транспорту (вози) на зимовий (сани). Вони здійснювали пробний виїзд, прокладаючи санний шлях. Молодята, які зіграли напередодні, восени, весілля, наряджали сани і виїжджали на люди, щоб, як казали, “показати молоду”. Саме на Введення ставили у воду за ікону зломлені гілки вишні і дивилися напередодні нового року, розпустилися вони або засохли. Гілочки з листочками обіцяли хороше в новому році, а засохлі – погане.

    4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці. Прикмети

    Якщо випадав сніг до цього дня, то чекали його танення. Слухали дзвін: ясний – до морозів, глухий – до снігу. Примічали, що сніговий покрив, який переховував землю після Введення, вже не розтане до весни. Дивились, морозна Чи погода в цей день. Вважалося у разі морозу, всі зимові свята будуть морозними, і навпаки – тепло, значить торжества взимку теплі передбачаються. Якщо з цього дня встановлювалася глибока зима, чекали хорошого врожаю зернових.

    Земне життя Богородиці від народження до смерті оповита таємницею і святістю. Її введення в храм, щоб присвятити Богу, стало відправною точкою для можливості порятунку душ людських через народженого Божою Матір’ю Ісуса. Саме тому 4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці – велике свято для віруючих, коли з’явилася надія на те, щоб хоч трохи стати ближче до Господа. Пречиста Діва Марія зв’язала невидимою ниткою людей і обитель Отця Небесного. Вона і тепер допомагає молитвами всім нужденним. Богородиця є заступницею дітей та її милосердя не знає меж. Неможливо уявити собі більш шановану святу в християнстві. Моліться, і вона неодмінно почує і допоможе.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору