ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Лідер і гедоніст Андрій Любка так і не прижився в шумному Києві...

    29 березня 2024 п'ятниця
    104 переглядів
    Андрій Любка: «Моя наступна книжка обов'язково буде про любов»

    Шість років тому він приїхав до столиці, щоб бути поруч з дівчиною, пустився в кар'єрну гонку, працював на політичні партії і був помічником депутата, але швидко усвідомив: це не те, що йому потрібно...

    У популярному виданні VOGUE вийшло інтерв'ю Наталії Васюри з відомим закарпатським письменником Андрієм Любкою, яке ми пропонуємо нашим читачам.

    «Ми зустрічаємося з Андрієм в кафе навпроти Оперного театру, і він з ходу пропонує почати ранок та інтерв'ю з просекко, але в підсумку ми замовляємо каву і свіжовичавлений сік. 28-річний письменник приїхав до Києва з Ужгорода всього на два дні - напередодні нашої зустрічі він представив свою нову книгу «Кімната для печалі». Вона вже числиться в списку номінантів на премію «Книга року ВВС», а її тиражі миттєво розлітаються з прилавків. Андрій гарний і нагадує молодого античного героя. Не дивно, що дівчата шикуються до нього в чергу, щоб зробити Селфі і взяти автограф. «Стати письменником, якого читають і знають, - це була моя мрія. Але слава і шанувальниці, крім приємного, породжують ще одну проблему велика кількість фобій - наприклад, з розряду «а раптом я насправді пишу не так?» Якби мені довелося вибирати - стати суперпопулярної зіркою і заробляти гонорари Джоан Роулінг або писати те, що залишиться після мене, я вибрав би друге».

    До 28 років Любка написав чимало. «Кімната для печалі» - його сьома книга. До неї був іронічно-авантюрний роман «Карбід», збірник «Спати з жінкамі» і кілька книжок поезії. За його плечима - військове училище, білоруська в'язниця і навіть робота у Верховній Раді. У мінській камері 18-річний Любка провів 15 діб, і зараз він згадує той епізод як романтичну пригоду: «Я вступив на 1-й курс Ужгородського університету, через місяць розпочалася« помаранчева революція», мене вибрали головою страйкового комітету, а потім і студентського парламенту. В Білорусь поїхав як спостерігач на виборах. Я розумів, що можуть посадити, але це було круто. Круто і страшно: мене сильно побили, спецназ підпалював моє довге волосся запальничкою, в камері було жахливо холодно ».

    Лідер і гедоніст Андрій Любка так і не прижився в шумному Києві. Шість років тому він приїхав до столиці, щоб бути поруч з дівчиною, пустився в кар'єрну гонку, працював на політичні партії і був помічником депутата, але швидко усвідомив: це не те, що йому потрібно. «Все було добре, але виникало відчуття, ніби я все втрачаю. У Києві я нічого не написав: у мене не було часу навіть поїхати на риболовлю ».

    Про риболовлю Андрій може говорити довго: це його улюблене хобі і спосіб перезавантаження. Житло в Ужгороді Любка теж вибирав так, щоб можна було в будь-який момент вийти зі спінінгом і порибалити. І саме ужгородська квартира стала натхненням для заголовного оповідання його нової книги. «Я приліг на диван почитати, заснув, і мені приснилося, що в кімнату заходять люди, риються в моїх речах, не помічаючи мене. Я подумав: це старий будинок, цілих 90 років тут хтось займався любов'ю, хтось помирав ... І придумав розповідь про те, як самотня людина засинає в кімнаті, і геометрія цього простору перетворюється на такий собі відеоархів, до якого можна підключитися уві сні і повернутися в минуле ».

    11 оповідань книжки «Кімната для печалі» - про різних людей і часи, але у всіх один головний герой - самотність. Любка препарує це почуття з різних боків. Рівно рік тому на холодному шведському острові Готланд, в старій королівській школі, яка нині приймає письменників з усього світу на резиденцію, Любка вирішив, що ця книжка повинна бути саме такою - рівною, без зайвих емоцій і надривів. Але читачеві це не заважає страждати і співчувати героям. Схвильовані шанувальниці запитують письменника на зустрічах: чи справжні його персонажі, чи живуть в реальному світі іранська красуня Сімін, норовлива Марі і витончена Галина? Любка відповідає, що його сюжети найчастіше вигадані, а ось деталі він іноді бере з життя. І тільки одне оповідання, мабуть, вибивається із загального ряду. Він про хлопчика, який волею обставин потрапив в дитбудинок. Любка каже, що ця історія важлива для нього. Його батько рано помер, молода мама була змушена повернутися з Риги, де народився Андрій, додому - в маленьке закарпатське містечко. «Я був наполовину сиротою, а цей дитбудинок, про який я написав, він справжній - я був там, возив допомогу. Це завжди було моїм страхом: коли діти дражнили мене бездоглядністю, я уявляв, що було б, якщо б у мене взагалі нікого не було і я жив ось в такому ось дитбудинку. Цей сюжет треба було прописати: ці демони повинні піти ».

    Десь рятуючись від сімейної історії, десь мріючи бути сильним і хоробрим аскетом, як улюблений герой Леон-кілер з фільму Люка Бессона, підлітком Андрій Любка вступив до військового училища. Училище привчило його до порядку й дисципліни. Але вивчаючи військове ремесло, він весь час писав вірші. Та так, що один з творів зробили офіційним гімном його альма-матер.

    Любка відкритий і готовий говорити на будь-які теми - ми їдемо в машині і обговорюємо нові книжки його колег. Він запитує, який мій улюблений твір Юрія Андруховича, який, до слова, і познайомив Андрія з власниками тієї самої ужгородської квартири. На мою «Московіаду» відповідає «Рекреаціями», які починає цитувати по пам'яті. І згадує, якими надривними і романтичними були його власні перші вірші, написані в училище, далеко від дівчат і спокус.

    Андрій Любка - герой нашого часу і письменник нового покоління. Він пише в «Фейсбуці», постить фото в «Інстаграме», багато подорожує, знає, чого хоче, і багато працює. Він не створює собі медійний образ і постає в соцмережах таким же, яким він є в житті. «Я в« Фейсбуці »з дитинства, я юзер, який пише, коментує і ставить « лайки », а вранці прокидається, тверезіє і іноді все стирає».

    Після трьох років життя в Києві та навчання в Варшаві Любка свідомо вибрав для житті не столицю, а Ужгород - і називає його своєю віддушиною. Це місто стало для нього центром, з якого легко потрапити як на Схід, так і на Захід. «Я можу виїхати вранці на машині з Ужгорода - і після обіду я вже в Сербії». Сербія, як і всі Балкани, - особлива пристрасть письменника. Отримуючи другу освіту в Польщі, він свідомо поїхав вивчати балканістіку. Музика, кухня і навіть мова багато в чому нагадують йому рідне Закарпаття і його звичаї.

    Зараз Андрій знову винушає в нову подорож: в Угорщині він збирається писати новий роман. Любка не ставить собі дедлайнів - і обіцяє мені і читачам Vogue UA, що його нова книга обов'язково буде про любов.»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору