ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Якби час можна було повернути назад, напевно, я б нічого не міняв" - Михайло Довжанин

    25 квітня 2024 четвер
    144 переглядів
    Суддя Михайло Довжанин є дуже відкритим, відвертим і цікавим співбесідником.

    Правду кажуть, що мудрі люди, прості у спілкуванні. Михайло Довжанин, незважаючи на суддівську недоторканість, є дуже відкритим, відвертим і цікавим співбесідником.

    У нашій редакційній кав’ярні він охоче погодився поділитися з читачами своїми поглядами на життя, спогадами з дитинства та планами на майбутнє.

    -Михайле Михайловичу, які яскраві моменти з дитинства можете пригадати? Що вплинуло на вибір професії?

    -Народився я 3 жовтня 1965 року у селі Рокосово, де і відвідував дитсадок, і закінчив школу. Дозвілля з друзями ми проводили у полі, на річці, у лісі, грали у футбол, волейбол… Життя у 70-ті роки було зовсім не таким, як зараз, не було комп’ютерів, планшетів, смартфонів. Тож спілкувалися ми у реалі і багато часу проводили на свіжому повітрі. На вибір фаху вплинуло моє вроджене прагнення захищати слабших, шукати справедливість. Мене завжди зачіпало, коли хтось ображав інших, тож я мріяв, що коли стану дорослим, буду відстоювати права людей. У 7-8 класі я вже знав, що буду юристом. Хоча ще хотілося стати перекладачем, оскільки я дуже любив іноземні мови.

    -Чи підтримує вас родина?

    -Так, звичайно. Моя дружина Марина є моїм дуже хорошим порадником і надійним сімейним тилом. Працює вона вчителем у Рокосівській ЗОШ. Донька Олеся взагалі вирішила піти моїми стопами і зараз навчається на третьому курсі Львівського Національного університету, між іншим, також на юридичному факультеті. Вона змалечку полюбила мою професію і неодноразово була в мене на роботі, сиділа на засіданнях, знає добре і «полюси» і «мінуси» суддівської діяльності. До речі, це така робота, яку треба саме любити.

    -А яким Ви є поза стінами робочого кабінету? Які маєте захоплення?

    -На жаль, часу на якийсь серйозний відпочинок не вистачає. Та я люблю ходити в ліс, збирати гриби. Хоча таке хобі актуальне лише у певну пору року. А так – разом з сім’єю відпочиваємо вдома. З донькою, правда, відколи вона стала студенткою, вже бачимось рідше. Але, якщо чесно, я на роботі зранку до вечора, кожен день, і викраяти хвилинку на якесь дозвілля важко. Працювати над справами доводиться навіть у суботу і в неділю.

    -А чи захоплюєтеся спортом?

    -Колись захоплювався. У школі грав у футбол, в університеті – у гандбол за юридичний факультет, був завжди активним. Зараз же – просто немає часу для спорту.

    -Чи маєте якихось домашніх улюбленців?

    -Так, звісно! У нас є дуже гарна блакитна британська кішка. Її звати Тіна. Вона дійсно наша улюблениця.

    -Яку музику любите слухати?

    -Я консерватор. Сучасну попсу не люблю. Мені більше подобається слухати старих рок-співаків, так би мовити – класичний рок.

    -Що читаєте? Які Вас книжки цікавлять?

    -Переважно художня історична література. Взагалі мені імпонує історична тематика.

    -Чи часто мандруєте?

    -Ні. Під час відпустки намагаємось виїхати кудись за межі району, як правило, на озеро у Берегово – з розрахунку, щоб вкластися у 2-3 дні.

    -Теревізор дивитеся? Улюблену передачу маєте?

    Так. Дивлюся футбол, ще з 1975 року вболіваю за київське «Динамо».

    -Друзів у Вас багато?

    -Ні. Справжніх мало, саме таких, яким можу довіритись, з якими говоримо на будь-які теми. До слова, зустрічаємось ми дуже рідко (раз на місяць чи два), тому що вони так само зайняті.

    -Яким є Ваше життєве кредо?

    -Досягати цілі, йти до мети, незважаючи на перепони, не спинятись перед труднощами, а також – служити праву, народу і закону.

    -Що б хотілося змінити у своєму минулому, якби випала така нагода?

    -Якби час можна було повернути назад, напевно, я б нічого не міняв. Єдине, що хотілося б, так це те, щоб наша країна жила в мирі, щоб не було тих проблем, які маємо зараз. Мрію, щоб Україна була єдиною, цілісною і процвітаючою державою.

    -Спасибі за розмову. Успіхів Вам, особистого щастя, родинних гараздів, наснаги та витримки, мудрості у роботі і виважених рішень.

    Розмовляла Марина ШТЕФУЦА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору