ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що прийняли депутати на останній у цьому році сесії Закарпатської обласної ради (ВІДЕО)

    25 квітня 2024 четвер
    71 переглядів
    7 грудня. Сесія Закарпатської облради

    У середу, 7 грудня, в Ужгороді відбулось друге пленарне засідання п’ятої сесії Закарпатської обласної ради. На початку засідання народні обранці вшанували загиблих нещодавно закарпатських героїв.



    Так, 24 листопада від кулі снайпера помер багатодітний батько із Воловеччини Віталій Горбатюк. А 5 грудня війна забрала життя воїна ЗСУ з Мукачева – Михайла Покидченка.


    Далі депутати внесли ряд змін та доповнень до порядку денного. Так у ході роботи було озвучено інформацію, що заплановано й третє пленарне засідання поточної сесії, яке відбудеться 22 грудня, і приурочене питанням бюджету області на 2017 рік. Отже визначили ряд питань, котрі вирішили розглянути сьогодні, іншу частину перенесли на наступне засідання.


    Не допустити звуження прав нацменшин


    Цього пленарного дня народні обранці озвучили низку важливих звернень до центральних органів влади. Зокрема, в ході засідання депутати Закарпатської обласної ради прийняли звернення до Президента і Прем’єр-міністра України з проханням не допустити звуження змісту та обсягу конституційних прав національних меншин, яке може відбутися у зв’язку з модернізацією законодавства у сфері освіти. Мова йде про суперечливий законопроект «Про освіту», що був прийнятий нещодавно Верховною Радою України в першому читанні. Нагадаємо, на думку представників організацій національних меншин України деякі пункти цього законопроекту звужують права нацменшин та суперечать Конституції України.


    Не скасовуйте мораторій на кругляк!


    Також народні обранці прийняли звернення до Президента, Верховної Ради та Кабміну з проханням не допустити скасування мораторію на експорт лісу кругляку. «…просимо не допустити скасування мораторію на експорт необробленої сировини та невідкладно на найвищому рівні прийняти рішення…», – йдеться у зверненні. Згадали депутати і проблеми «пересічників» прийнявши звернення до Кабміну «Про вільне користування транспортних засобів з іноземною реєстрацією».


    Річний звіт голови обласної ради


    Під час нинішнього засідання був запланований і звіт голови обласної ради за перший рік роботи. Михайло Рівіс розпочав свою промову із посилання на «неприємні події на Сході України» та війну. «Вона проходить основною червоною ниткою при прийнятті усіх рішень», – сказав голова облради. Також він наголосив, що за перший рік роботи Закарпатської облради цього скликання проведено 4 сесії, а п’ята триває зараз; проведено 12 пленарних засідань та прийнято 533 рішення. «Це 40% від загальної кількості прийнятих рішень за всю діяльність ради минулого скликання» – підкреслив Михайло Рівіс. «Буду намагатися у наступному році представити ще кращий звіт і ще більше посилити свою роботу» – завершив свій виступ Михайло Рівіс. Після чого перший заступник голови облради Йосип Борто поставив звіт на голосування і депутати прийняли позитивне рішення.


    Зміни до бюджету та інше


    Бурхливо депутати обговорювали внесення змін до обласного бюджету на поточний рік. Однак голова облради зазначив, що всі зауваження та пропозиції, які надійшли на засіданнях профільних комісій були узагальнені і відображені в даному документі. Після чого народні обранці все ж затвердили зміни до обласного бюджету-2016.


    Депутати прийняли також рішення про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 роки. У ході обговорення даного питання профільними постійними комісіями та президією ради рекомендували спростити механізм отримання матеріальної допомоги для важкохворих закарпатців. Відтак прийняли тимчасовий порядок надання допомоги важкохворим та розширення переліку надання допомоги учасникам АТО, який буде діяти до 31 грудня цього року. Окрім того, за рекомендацією Президії обласної ради, департаменту соціального захисту населення ОДА доручено до 22 грудня розробити якісно новий порядок отримання допомоги, який буде діяти з 1 січня 2017 року та дозволить забезпечити оперативне і прозоре вирішення питаннь надання матеріальної допомоги тим, хто цього потребує.


    Під час засідання народні обранці ухвалили ще низку змін до діючих програм, затвердили нові програми у різних сферах, а також погодили надання спеціальних дозволів на користування надрами підприємствам, зокрема ТОВ «Санаторний комплекс «Деренівська Купіль» та іншим. Деякі рішення приймались пакетним голосуванням з обмовкою на те, що всі проблемні питання були раніше вирішені на засіданнях постійних профільних комісій.


    Кадрові питання


    Також цього дня депутати прийняли кадрові рішення. Зокрема, призначили на посаду директора управління комунальним підприємством «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва» Михайла Данканича, котрого обрали з поміж двох кандидатів. Крім цього, депутати облради з другої спроби затвердили кандидатуру Василя Шеби на посаді директора закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького (Ужгородський замок). Нагадаємо, на минулому засіданні у середині жовтня дане рішення не набрало необхідної кількості голосів.


    Урочиста частина


    Після завершення офіційної частини засідання голова обласної ради запросив усіх присутніх відвідати урочистості, присвячені Дню місцевого самоврядування. У святковій атмосфері були вручені грамоти та відзнаки від обласної ради та ОДА краянам, що добилися значних успіхів у роботі протягом минулого року. А першого заступника голови обласної ради Йосипа Борто нагородили почесним нагрудним знаком «За розвиток Закарпаття».


    Руслан ФАТУЛА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору