ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому учасникам АТО на Закарпатті не дають земельні ділянки?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    80 переглядів
    Ужгород. Що розповіли правозахисники Закарпаття?

    Це моніторили закарпатські правозахисники.

    Моніторингове дослідження захисту прав військових та їхніх сімей в Ужгороді представили у прес-центрі Закарпатської ОДА 8 грудня. Правозахисники моніторили не тільки дотримання земельного законодавства, а й права на інформацію, надання медичної допомоги, послуг з оздоровлення, грошових виплат мобілізованим, військовим, членам їхніх сімей та родинам загиблих учасників АТО в Ужгороді.

    Дослідження провела Українська Гельсінська спілка з прав людини за співпраці Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області. Також долучилися студенти юридичного факультету УжНУ, які у рамках навчальної практики здійснили контент-аналіз ЗМІ з досліджуваної теми.

    Під час прес-конференції про моніторинг розповідали голова регіонального відділення секретаріату урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Закарпатській області Іван Алмаші, координатор Української Гельсінської спілки з прав людини в Ужгороді Борис Кондратюк та юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Юрій Опаленик.

    Спікери повідомили, що дослідження одночасно тривало у 16 містах України, але тільки в Ужгороді воно повністю стосувалося мобілізованих, військових і членів їхніх сімей. Відтак моніторинг закарпатців виявився серед лідерів, завдяки чому його змогли надрукувати за кошти спонсорів.

    Ще одним важливим результатом здійсненої роботи стала розробка методології, яка дозволяє проаналізувати діяльність органів місцевої влади у забезпеченні прав військових та їхніх родин. Робота спрямована на те, щоб узгодити й покращити роботу державних органів у цьому напрямку. У свою чергу, громадськість теж повинна навчитися контролювати діяльність державних органів, зазначають правозахисники.

    Координатор УГСПЛ Борис Кондратюк повідомив, що під час моніторингу правозахисники фіксували суттєві порушення земельного законодавства щодо учасників АТО, членів їхніх родин. Порушення стосуються і грошових виплат, відмов на офіційні запити тощо. до прикладу, на офіційному сайті Ужгородської міськради у розділі «Підтримка АТО» немає жодної інформації для військових.

    «У Дніпропетровську земельні питання вирішуються у цивілізований спосіб. В Ужгороді ділянки, призначені для АТО, наполовину роздано. Учасникам АТО надають одну відповідь: землі немає. Сільські ради оприлюднюють інформацію, що надають земельні ділянки тільки тим, хто проживає на території сільради, хоча це незаконно», - пояснює юрист Юрій Опаленик.

    Наприкінці моніторингу правозахисники звернулися з рекомендаціями до Ужгородського міського центру зайнятості, Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області, ДВНЗ «Ужгородський національний університет» та Ужгородської міської ради разом з її структурними підрозділами. Їм рекомендують сприяти захисту прав мобілізованих, військових і членів їхніх сімей.

    Звіт про моніторингове дослідження можна переглянути за лінком.

    Щодо безоплатної правової допомоги військові можуть звертатися за такою адресою: 88000, м. Ужгород, площа Кирила і Мефодія 1, або писати на електронну скриньку e-mail: [email protected], [email protected]

    Наталія Толочко

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору