ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Націоналізація "ПриватБанку" не обвалить гривню, але держборг України зросте

    25 квітня 2024 четвер
    77 переглядів
    Націоналізація ПриватБанку накрутить курс долара в Україні і прискорить інфляцію

    Перехід "Привату" у власність держави допоможе Україні отримати новий транш МВФ, вважає фахівець.

    Націоналізація ПриватБанку накрутить курс долара в Україні і прискорить інфляцію, тільки якщо почнеться масовий відтік депозитів з цієї фінустанови. Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

    "Держава внесе в націоналізований банк від 116 до 148 млрд грн у вигляді державних облігацій (ОВДП). Внесення облігацій в капітал відбуватиметься поетапно, перший внесок 43 млрд грн. Важливо зазначити, що вносяться саме облігації, а не "живі гроші". Банк зможе їх монетизувати в НБУ, тобто отримати гривню, тільки якщо почнеться різкий відтік депозитів і банку потрібна буде додаткова ліквідність. Тобто при націоналізації банку автоматичного вливання гривні в економіку не відбувається і додаткового тиску на валютний курс і інфляцію через входження держави в банк бути не повинно, якщо не буде значного відтоку депозитів", – зазначила експерт

    Загальний випуск ОВДП відповідає близько 4,4 – 5,6% ВВП 2017 року, і, за оцінками фахівців, підвищить борг до ВВП до 85%.

    "Закон про держбюджет на 2016 рік дозволяє Міністерству фінансів випускати додаткові ОВДП для рекапіталізації банків, перевищуючи заплановані обсяги випуску держпаперів для фінансування дефіциту бюджету. Така ж норма міститься в проекті бюджету на 2017 рік, який розглядатиметься парламентом у другому читанні на цьому тижні", – нагадує Бєлан.

    На думку експерта, націоналізацією ПриватБанку практично завершується очищення банківської системи від нежиттєздатних банків.

    "Націоналізований банк, швидше за все, проводитиме менш агресивне залучення депозитів і поступово знижуватиме депозитні ставки, що в цілому призведе до здешевлення ресурсів для банківської системи і прискорить зниження кредитних ставок", – вважає аналітик.

    Белан резюмує, що націоналізація також наближає Україну до наступного траншу МВФ, що позитивно позначиться на економіці.

    Нагадаємо, Кабінет міністрів України прийняв рішення про перехід 100% акцій ПриватБанку у власність держави. Передбачається, що власником 100% акцій ПриватБанку стане держава в особі Міністерства фінансів, яке "гарантує безперебійне функціонування цієї установи і збереження коштів його клієнтів".

    Перехідний період починається з 19 грудня. Держава обіцяє забезпечити плавний перехід і стабільну роботу ПриватБанку в звичайному для його клієнтів режимі.

    Обслуговування фізичних осіб триває в штатному режимі, а платежі юридичних осіб зупинені на добу – 19 грудня.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору