ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Візовий режим: бочка дьогтю в чергових обіцянках

    19 березня 2024 вівторок
    55 переглядів
    Що ждати від безвізового режиму

    Не далі як 27 грудня 2016 року черговий єврочиновник заявив про те, що вже в першій половині наступного року Україна отримає довгоочікуваний "Безвіз". Однак українці, які вже неодноразово "отримали" його за попередні три роки, особливо не відреагували на чергове "завтра". Про те, скільки ще триватиме епопея зі скасуванням штампів в закордонному паспорті.

    На обіцяне три роки чекають. Здається, це прислів'я досить непогано ілюструє стан справ з наданням безвізового режиму для громадян України. Сьогодні ми в черговий раз дізналися, що безвіз буде. Тепер його обіцяють в першій половині 2017 року.

    Цілком ймовірно, що європейські партнери не просто так затягують з нововведенням. Згідно з офіційною статистикою, за останній рік кількість українців, які шукають притулок в ЄС, зменшилася на 39% (в порівнянні з минулим роком). При цьому, за результатами 2015 року, українці в загальному потоці біженців, які просять притулку в Європі, - це всього 1,6% (22 040 осіб). Тож, хоч і не зовсім зрозуміло, про що так сильно ТАМ переживають, але тенденція зниження інтересу наших співгромадян до ЄС - очевидна.

    По суті, проблема безвізу полягає в стереотипному мисленні самих українців, яке ніхто не поспішає змінювати. Все просто. До певного моменту в минулому наші співвітчизники думали, що безвізовий режим надасть їм ті ж права, що і шенгенська віза, - можливість безперешкодного переміщення територією країн ЄС. Але з часом стало зрозуміло, що слово "безвіз" потрібно розуміти буквально, як відсутність віз. Не більше.

    З огляду на те, як довго нам не хотіли надавати обіцяне, зовсім не дивним стало і питання про створення механізму призупинення дії безвізу, необхідність в запровадженні якого в ЄС виникла вперше.

    Виходить, що крім "зупинки реформ" причиною для тимчасового призупинення дії угоди може стати ще низка факторів.

    Наприклад, дуже цікавим фактором можна вважати "збільшення кількості відмов на в'їзд". З одного боку, цей показник ніби залежить від того, чи зможуть наші співвітчизники виразно аргументувати причини своєї поїздки за кордон. З іншого - це чарівна паличка, яка дозволяє в будь-який момент відмовити необхідному числу людей, що автоматично призведе до необхідного "призупинення" до кращих часів.

    І таких умов достатньо: збільшення числа нелегалів з України (яких і зараз вже немало), підвищення кількості запитів на статус політичного і т. д. біженця, зниження фінансування реадмісії, підвищення терористичної загрози.

    Цікавий момент: щоб аргументувати своє перебування в європейській країні, на кордоні у вас можуть попросити підтвердити мету свого прибуття. При цьому, як не дивно, чіткого списку документів, що підтверджують мету поїздки, не існує.

    Як зазначила виконавчий директор громадської організації "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко: "Україна, завдяки "морквині" безвізового режиму, зробила низку унікальних і вкрай важливих реформ, однак цей інструмент просування змін на даний момент себе вже вичерпав". Ця думка Сушко досить цікава і в значній мірі характеризує сам процес візової лібералізації.

    Так, по-перше, на думку громадського діяча, безвіз - це морквина перед Україною, яка стимулює реформи. Не зовсім ясно, чи розуміє експерт значення цього символу, оскільки насправді він уособлює процес маніпуляції, який (в силу значення самого символу) приносить вигоду виключно маніпулятору, оскільки "осел" (в даному випадку - українці) в цій історії завжди залишається голодним.

    За словами все тієї ж Ірини Сушко, враховуючи, що стара "морквина" вже порядком зносилася і набридла українцям, новим витком у просуванні реформ може стати імплементація Угоди про асоціацію з ЄС. Тож, шановні ослики, готуємося. У наступному році на зміну набридлій мантрі про "безвіз" прийде нова пісенька.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости