ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На храмовий празник – у закарпатські Ремети (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    101 переглядів
    На Закарпатті на Старий Новий рік вшановують не тільки Святого Василя

    На Берегівщині є села Нижні та Верхні Ремети, де на Старий Новий рік вшановують не тільки Святого Василя, але й відзначають цього дня храмовий празник.

    Як кажуть, три в одному – така християнська традиція тут прописалася досить давно. Люди веселяться, колядують, розважаються, моляться Богу та прославляють його праведні діла. Спершу неодмінно прошкують до церкви, відтак відвідують ті оселі, де живуть Василі.

    Отже, бучно святкують ремітчани. Навіть не зважаючи на те, що тут діють дві парафії – православна (отець Михаїл) і греко-католицька (священик Іван). Славно, що в такий святковий день усі шляхи як тутешніх парафіян, так і їхніх гостей вели на гостину до рідних, близьких, знайомих, та й поспішали вони із далеких і близьких країв і поселень.

    У села помолитися Господу Богу прибули також священики з Берегова та довколишніх сіл, навіть з Іршавського району. Двері церков відкриті для всіх, хто завітав привітати із цим красним празником у день Нового року за старим стилем своїх родичів і, звісно, Василів. Приєдналися до дійства також настоятелі греко-католицького храмів із Берегова о. Віктор (Сабов), о. Михайло (Шелемба), о. Ярослав (Маргітич) та інші. Вони зауважили, що в однойменній церкві с. В. Ремети відбулася Свята літургія.

    – Ми доклали максимум зусиль, аби вірники обох конфесій почували себе добре та спокійно, навіть не зважаючи на люті морози цьогорічного січня, – ділиться міркуваннями голова сільської ради Олександр Подм‘ятников. А довкола церков розгребли снігові кучугури, яких намело останніми днями. У Н. Реметах сніг розчищав трактор і вірники, а у В. Реметах лад наводив грейдер.

    – Якби не його робота у п‘ятницю, коли звільнили церковну територію з-під «білої облоги», то у суботу храмове свято було б під загрозою, адже сніг би потопився і вода б залила все довкруг, – розповів настоятель тутешнього храму Іван (Кузьма), який любязно погодився розказати про сільське храмове свято у день Святого Василя та навіть фотосвітлини про цю подію ЗМІ запропонував.

    Слід сказати, що В. Ремети – мала батьківщина 86-річнного отця Володимира Маргітича, який свого часу був засуджений за служіння греко-католицькій вірі та сидів у в’язниці із патріархом (митрополитом) Йосипом Сліпим (останній у 1960 році висвятив його за ґратами). Інший доброчесний учинок священика Маргітича: він подарував обійстя своїх батьків у цьому селі тутешній громаді, які спільними зусиллями збудували тут невеличку церкву. За такий жест вірники у день храмового свята чи просто під час недільної служби Божої неодмінно співають в’язню радянських таборів і поважному священику «На многая і благая літа», бажають йому міцного здоров‘я.

    Михайло СИНЬООКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору