ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Земельний парадокс. Не реєструвати ділянки стало вигідно

    25 квітня 2024 четвер
    37 переглядів
    Чому вигодніше не реєструвати свою землю

    Чому новий механізм оцінки земельних ділянок геть відбиває бажання реєструвати їх в Госгеокадастре

    Нормативна грошова оцінка земель для вітчизняного обивателя являє собою досить складну і заплутану матерію. Але для власників і користувачів земельних ділянок цей показник досить важливий. На підставі цієї самої оцінки в подальшому визначається земельний податок, орендна плата за державні і комунальні землі, а також інші фіскальні платежі. Слід відразу чесно визнати, що нормативна оцінка не має нічого спільного з ринковою вартістю вашої земельної ділянки. Визначається вона територіальними органами Госгеокадастра на підставі хитрих методик і порядків, які затверджувалися переважно ще в 1990-х роках.

    Слід відразу чесно визнати, що з ринковою вартістю вашої земельної ділянки нормативна оцінка не має нічого спільного

    Наступив 2017 рік став революційним для оцінки земельних ділянок. Кабінет міністрів України затвердив нову методику нормативної грошової оцінки сільськогосподарських земель (яка запрацює в березні), а Мінагрополітики оновило порядок нормативної оцінки земель населених пунктів. І хоча населені пункти займають лише близько 12% території України, в їх межах знаходиться 74% від загальної кількості земельних ділянок, причому вартість цих ділянок є досить високою.

    Новий порядок нормативної оцінки земель населених пунктів, який розроблявся і приймався, очевидно, у великому поспіху, виявився не без сюрпризів. Одна з найбільш цікавих новацій - скромне примітка під додатком, що визначає так звані коефіцієнти функціонального призначення земельних ділянок. Наприклад, якщо ваша ділянка використовується для торгівлі, то коефіцієнт буде максимальним - 2,5, а якщо у вас на ділянці, наприклад, футбольний стадіон - всього 0,5.

    А тепер найголовніше. Якщо ваш земельну ділянку не зареєстрований в Державному земельному кадастрі, його функція тепер взагалі не буде грати ніякої ролі. Скрізь буде застосовуватися зрівнялівка у вигляді коефіцієнта 2.0. Інакше кажучи, якщо ви є законним власником або користувачем земельної ділянки житлової, громадської або промислової забудови, але у вас немає ні грошей, ні бажання "домовлятися" про реєстрацію ділянки в кадастр, - отримаєте в покарання оцінку в подвійному розмірі. Якщо ж ви власник магазину (де коефіцієнт раніше дорівнював 2,5), то тепер бажання зареєструвати ділянку в кадастрі у вас має атрофироваться повністю, оскільки завдяки новим порядком можна буде економити 20% на рівному місці.
    Якщо ви є цілком законним власником або користувачем земельної ділянки житлової, громадської або промислової забудови, але у вас немає ні грошей, ні бажання "домовлятися" про реєстрацію ділянки в кадастр, - отримаєте в покарання оцінку в подвійному розмірі

    Напевно, все-таки неправильно пов'язувати розмір оцінки і пов'язане з нею оподаткування з фактом "реєстрації" або її відсутності у об'єкта нерухомості в будь-якому державному реєстрі. Люди і бізнес, які законно володіють і користуються нерухомістю з 1990-х років, не повинні страждати від того, що з 2013 року держава вирішила по-новому вести земельний кадастр. Використання оцінки земельної ділянки в якості "батога" для стимулювання наповнення земельного кадастру виглядає, м'яко кажучи, нечесним і несправедливим.

    Ну і останнє. Юристам сподобається. Новий порядок оцінки населених пунктів вже діє. А найсмішніше в тому, що старий порядок, затверджений ще в 2006 році, так і не скасували. І вони тепер діють обидва. Вибирайте, що вам більше до душі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору