ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як чиновники Мінкульту пояснили необхідність створення Ради з моралі

    24 квітня 2024 середа
    84 переглядів
    Мікультури прокоментувало рішення про створення експертної "моральної" ради

    Основною метою такої ради є напрацювання критеріїв, які після широкого громадського обговорення будуть затверджені Мінкультури.

    Міністерство культури прокоментувало рішення про створення експертної ради з питань захисту суспільної моралі. Про це йдеться у повідомленні прес-служби відомства.

    «Мінкультури розуміє стурбованість громадськості у результаті поширеної інформації, ніби під патронатом відомства відбувається відновлення діяльності Національної комісії із суспільної моралі. Саме так лідери громадської думки інтерпретували в соціальних мережах повідомлення ЗМІ про створення експертної ради з питань захисту суспільної моралі», - повідомляє прес-служба.

    Мінкультури офіційно заявило, що не мало наміру і буде всіляко перешкоджати спробам створити орган, який буде здійснювати цензурний нагляд над медійним простором або перешкоджати творчій діяльності художників або втручатися в неї.

    «Саме на творчі спілки згідно зі ст. 15 Закону України «Про захист суспільної моралі» покладено функцію громадського контролю за його виконанням. Оскільки творчим спілкам непритаманна контрольна функція, Мінкультури виступило з ініціативою звернутися за роз’ясненнями, як саме реалізувати Закон у згаданій частині, до профільних комітетів ВРУ, а саме - Комітету з питань культури і духовності, а також Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Цей же Закон покладає на Мінкультури затвердження «критеріїв віднесення продукції до такої, що має порнографічний характер». Оскільки Мінкультури не може виконувати експертну функцію в цьому питанні, було вирішено створити експертний консультативно-дорадчий орган Мінкультури - експертну раду з питань захисту суспільної моралі», - йдеться в повідомленні.

    У відомстві зазначили, що основною метою такої ради є виключно напрацювання критеріїв, які після широкого громадського та фахового обговорення будуть затверджені Мінкультури. «Після напрацювання таких критеріїв рада припинить своє існування, оскільки її завдання буде вичерпане», - додали в міністерстві.

    Нагадаємо, напередодні з'явилася інформація, що Мінкульт планує створити експертну раду із захисту суспільної моралі. Таке рішення було ухвалене на нараді за участі представників Міністерства культури, керівників національних творчих спілок, а також представників Міністерства фінансів та Державного комітету телебачення і радіомовлення.

    Як відомо, 10 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (щодо державного нагляду)», який передбачав ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) як державного органу. На початку березня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору