ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Звідки береться енергія — від шахт до електростанцій (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    72 переглядів
    У Києві — виставка британського промислового фотографа Вінсента Мунді.

    У роботах Мунді можна побачити і шахтарів, які обирають ліхтарі-"коногонки", і склади вугілля, і фонтани води на теплоелектростанціях, та електромонтерів, які працюють на високовольтних лініях

    У центрі Києва відкрилась незвичайна виставка британського промислового фотографа Вінсента Мунді. Називається вона "Перевтілення енергії" (Transforming Energy) і в столицю потрапила з невеликим запізненням — вже з грудня роботи, на яких зображено різні об'єкти — від шахт до вітроелектростанції — можна було подивитися в інших містах країни. Головна ідея — показати відвідувачам, звідки у їхніх оселях береться світло, тепло та інші блага, даровані електрикою, з самого початку і до кінця.

    ayar4115_1__

    Погляд вгору. Так виглядає небо під лінією передач. Фото А. Яремчук

    Ця подія стала фіналом двомісячної співпраці людини з камерою і гігантської енергокомпанії. Проект досить сміливий: деякі готові пустити фотографа знімати власні виробничі потужності, не кажучи вже про те, щоб показувати результати його роботи публіці. Тут же все на виду — від київських градирень до дніпропетровських шахт. "Ми стикаємося з тим, що люди насправді погано уявляють собі, що таке електроенергія, звідки вона береться, хоча щодня користуються нею у себе вдома, — розповідає директор з корпоративних комунікацій ДТЕК Ірина Ковальчук. — Тому народилася ідея показати всім, що це не просто труби, залізо, дроти, а та якась особлива краса, промислова, сильна".

    ayar4140_1__

    Мунді. "Важливо зняти реальну роботу". Фото А. Яремчук

    Тому в роботах Мунді можна побачити і шахтарів, які обирають ліхтарі-"коногонки", і склади вугілля, і фонтани води на теплоелектростанціях, та електромонтерів, які працюють на високовольтних лініях. Але це все — "енергія". "Перевтілення" криється в іншому. "Ми хотіли показати вугілля, шахту і шахтаря, звідти піднімається енергетичний ресурс. Ми хотіли показати станцію, де вугілля — чорне золото — перетворюється в струм. Ми хотіли показати процес доставки — це обленерго, — пояснює Ковальчук. — І, безумовно, два інноваційних та сучасних напрямів — це вітроенергетика і нафтогазвидобування".

    ayar4199_1__

    Ірина Ковальчук. "Енергія — це особлива, сильна краса". Фото А. Яремчук

    Власне, величезні поля вітряків, високотехнологічне обладнання диспетчерської вітроелектростанції і стрункі ряди різнокольорових труб газорозподільних установок і є "трансформація", "перевтілення" — дещо було модернізовано, дещо оновлено, а деякі об'єкти і зовсім побудовані з нуля.

    Фото Вінсента Мунді, який знімав промислові об'єкти в більш ніж сорока країнах світу, поєднують в собі реалізм і невловимо тонку красу монументальних споруд. А ще вони живі — люди там не позують, а виконують свою щоденну роботу. "Дуже важливо зняти цей момент реальної роботи, не заважаючи людям, не втручаючись", — підкреслює фотограф. Україна вражає своїм різноманіттям, як у промисловості (де ще можна побачити могутні установки, збудовані десятки років тому, і оманливі тендітні пристрої, створені нещодавно), так і в людях. "Це дійсно найбільша країна Європи — величезні простори, великі й маленькі міста. Найбільше вражає саме різноманітність — багато етнічних груп, різні мови, різні люди, — посміхається він. — Всі, кого я зустрічав, були дуже-дуже відкриті і готові допомогти. І гранично професійні".

    ayar4168_1__

    У переплетенні труб. Установка підготовки газу нагадує футуристичну павутину. Фото А. Яремчук

    Не обійшлося і без курйозів — деякі кадри доводилося знімати по пояс у воді, а в кінці дня Вінсент і зовсім... впав у річку. Але, незважаючи на це, Мунді вважає цей проект "фантастичним" і готовий ще раз відвідати кожен об'єкт. "Це дійсно гігантські машини, величезний механізм, на тлі якого люди здаються дуже маленькими, і на перший погляд не зовсім помітна їхня роль. Але коли бачиш, як ці люди, кожен на своєму місці, призводять величезне виробництво в дію, керують складним процесом створення електроенергії, починаєш розуміти їхню справжню велич", — говорить він.

    Подивитися виставку — і навіть зробити селфі на тлі вітряків або газорозподільної установки — може будь-хто, вона розташована в холі БЦ "Леонардо" на Богдана Хмельницького, 19-21 (вхід навпроти Національної опери).

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору