ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Хоспіс, аналогів якому немає в Україні, відкрили на Закарпатті (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    94 переглядів
    Виноградівський хоспіс на Закарпатті

    У вівторок, 23 січня, у Виноградові за участю керівництва області – Михайла Рівіса та Геннадія Москаля, народного депутата ВРУ Михайла Ланьо, обласних обранців, очільників району, духовенства та громадськості урочисто відкрили надсучасний хоспіс, аналогів якому немає в Україні.

    Десять мільйонів двісті тисяч гривень – саме таку суму торік виділила Закарпатська обласна рада для завершення реконструкції Виноградівського хоспісу та закупівлі сучасного обладнання. Цей об’єкт вважався незавершеним довгобудом, реконструкція якого розпочалася ще у 2012 році за грантові кошти ЄС. До кінця 2015 року хоспіс мали здати в експлуатацію, проте через фінансові махінації тодішньої чинної місцевої влади готовність об’єкту становила лише 60%. Виправити ситуацію вдалося лише завдяки особистому втручанню голови ОДА Геннадію, який разом з головою облради Михайлом Рівісом взяли під особистий контроль дофінансування з обласного бюджету та завершення всіх необхідних будівельних робіт. Крім того, виділено кошти і для закупівлі сучасного обладнання для хворих.

    Відтак, нині у трьохповерховій будівлі розміщено світлі та затишні кімнати, розраховані на 25 ліжок, з комфортними умовами для проживання літніх людей, які потребують щоденного піклування і не мають змоги самостійно переміщуватися. Як розповів головний лікар хоспісу Віктор Ісаєв, тут за хворими доглядатиме фаховий медперсонал та діятиме одна виїзна служба – всього 67 працівників. Він також з неабиякою гордістю продемонстрував інші приміщення – харчоблок, пральню та котельню. До речі, хоспіс обладнаний енергоощадними лампами та сучасними опалювальними котлами.

    - До мене часто звертаються люди, в яких рідні роками прикуті до ліжка, і вони у величезній скруті, бо змушені і працювати, і доглядати за хворими батьками. Тож, введення в дію сучасного хоспісу було першочерговим завданням для обласної влади, що ми і зробили спільно з депутатським корпусом облради, виділивши необхідні кошти для завершення будівельних робіт, - зауважив голова ОДА Геннадій Москаль, додавши: - Тепер люди, які потребують щоденної уваги та турботи, почуватимуть себе тут не самотніми, не покинутими, і лікуватимуться за рахунок держави.
    - Нарешті ми почали відкривати довгобуди, які насамперед будуть служити на користь краянам, - зазначив у своєму виступі голова облради Михайло Рівіс. – Так, нещодавно ми з Геннадієм Геннадійовичем відкрили у Нижніх Воротах філію Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді «Арніка», розбудова якого розпочалася ще у 2010 році і була «замороженою» через відсутність фінансування. У 2016 році з обласної скарбниці були виділені кошти і тепер діти мають можливість там жити, відпочивати, поглиблено вивчати природничі дисципліни, проводити дослідження, займатися природоохоронною діяльністю. Так само завершено і цей довгобуд, який служитиме насамперед людям з невиліковними недугами, і аби вони почувалися максимально комфортно.
    Як зазначив головний лікар хоспісу, тут прийматимуть людей похилого віку з онкологією, туберкульозом, серцево- та церебросудинними захворюваннями, цукровим діабетом, хворобою Альцгеймера тощо.

    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі