ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатський нардеп Василь Петьовка прокоментував ситуацію щодо децентралізації

    28 березня 2024 четвер
    112 переглядів
    Нардеп Петьовка пропонує пришвидшити процес децентралізції

    Народний депутат України Василь Петьовка прокоментував ситуацію щодо децентралізації та створення об'єднаних територіальних громад. У коментарі – про наступне:

    «На сьогодні проведення децентралізації є однією із найефективніших реформ, що впроваджуються в Україні з 2014 року. Ухвалення Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» у 2015 році дозволило розпочати процес об'єднання. Того ж року в Україні було створено 159 об’єднаних територіальних громад, у 2016 році – ще 198. На початок 2017 року в Україні успішно функціонує 367 ОТГ. Разом з тим –- це лише 10% від загальної кількості населених пунктів в Україні.

    На Закарпатті у 2015 році були створені і успішно функціонують Тячівська та Вільховецька об’єднані громади, наприкінці 2016 року - Полянська ОТГ. Наприкінці квітня вибори проведуть ще у двох об'єднаних громадах з центрами у містах Перечин та Іршава. До сьогоднішнього дня у загальнодержавних рейтингах у питаннях децентралізації Закарпаття займає останню позицію в Україні.

    За даними аналітиків наразі реформа загальмувала і не може розкрити весь свій потенціал. Вказують кілька причин. Серед них і те, що згідно чинної Конституції України: територіальна громада – це «добровільне об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл». Тобто йде неузгодженість із Законом України, який передбачає можливість об’єднуватися не тільки селам, а й селищним радам та містам. Наразі є громади, які бажають об’єднатись, проте перебувають у суміжних районах, областях, чи прагнуть об’єднатись з містами обласного значення.

    Для продовження реформи потрібно ухвалити зміни до Конституції (щодо децентралізації), прийняті Верховною Радою у першому читанні. Згідно цих змін первинною одиницею адміністративного устрою стануть громади, від яких далі йде утворення районів і в подальшому – регіонів.

    Інше, що гальмує об’єднання громад – протидія на місцевому рівні. Низка сільських, селищних, міських голів вдаються до саботажу цього процесу. Одна з причин таких дій представників органів самоврядування – проведення виборів до новостворених об’єднаних громад. Коли ж представники влади та політичних партій на місцях ризикують програти вибори – об’єднання блокується.

    Наразі доцільно ініціювати дискусію щодо запровадження крайніх термінів добровільного об’єднання до 1 жовтня 2017 року. Подальші об’єднання мають відбуватись згідно з перспективним планом розвитку, затвердженим Кабінетом Міністрів. Європейський досвід демонструє, що основна роль у формуванні адміністративно-територіального устрою має належати уряду та профільним міністерствам на чолі з прем’єр-міністром.

    У разі відсутності узгодженості вказаних питань, Україна може стати першою країною, яка провалила реформу децентралізації. Цілий ряд європейських країн пройшов процес об’єднання громад, і це дало серйозний поштовх розвитку для їх економіки.

    Процес об’єднання, в тому числі і на Закарпатті, необхідно завершувати, адже він дав би можливість розвиватися населеним пунктам та реалізувати їх економічний потенціал, удосконалювати інфраструктуру та соціальну сферу.»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору