ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Поліцію навчать любити повій і наркоманів

    29 березня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    Навчання поліції триватиме

    За підсумками минулого року в Україні рекордно зріс показник затримань наркозалежних. Згідно зі статистикою, на сьогоднішній день 75% затриманих за злочинами, пов'язаними з незаконним обігом наркотиків, це безпосередньо самі їх кінцеві споживачі. При цьому, частка затримань серед тих, хто виробляє, завозить або поширює заборонені речовини, істотно скоротилася.

    Працювати потрібно не на результат, працювати потрібно добре

    При цьому, за словами голови правління ГО "Експертний центр з прав людини" Юрія Бєлоусова, основна причина такого сплеску арештів саме в цьому середовищі криється аж ніяк не в тому, що наша правоохоронна система практично поборола наркомафію, а в тому, що так простіше працювати "добре".

    "Правоохоронні органи оцінюють результативність своєї роботи, як і раніше - за показниками розкриття злочинів в певній сфері в цілому (ред .: зокрема, наприклад, в сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків). Навіть нова поліція, як і міліція свого часу, бореться не з реальною злочинністю, а з віртуальною. Гонитва за показниками - основна проблема самої системи правоохоронних органів. Навіть нової поліції, для якої, здавалося б, цю норму обіцяли прибрати, коли Міністр внутрішніх справ анонсував скасування 80 кількісних показників, що використовувалися старою системою для оцінки роботи органів, проте, я щось не бачу, що ситуація дійсно змінилася. Правоохоронцям як і раніше простіше зловити трьох наркозалежних і "зробити показник", ніж, наприклад, перекрити канал постачання тон героїну" - описує ситуацію, що склалася Білоусов.

    Більш того, за інформацією експерта, на затриманих наркоманах можна ще й інші "показники" поліпшити. "Наркозалежних затримують і продовжують тримати до настання "ломки". У цьому стані виходить повісити на людину і інші справи, до яких вона навіть відношення не мала. Крім того, правоохоронці використовують їх в якості понятих, готових підписати будь-які результати обшуків" - розповідає Юрій Бєлоусов.

    Виправимося

    Про факти зловживань, ясна річ, добре знають і самі правоохоронці. Навіть управління спеціальне по боротьбі з ними створили. На даний момент до його штату входить вже 51 чоловік. У найближчі місяці, за словами заступник начальника управління по забезпеченню прав людини Національної поліції України Костянтина Тарасенка, оголосять конкурс по набору ще 20 співробітників "в штатському", щоб уже повним штатним розкладом протистояти зловживанням своїх колег.

    "На жаль, в правоохоронних органах дійсно і до сьогодні існує стереотипи у ставленні до наркозалежних та працівників секс-індустрії. З метою змінити ситуацію, ми проводимо освітні заходи, щоб підвищити обізнаність наших співробітників в аспекті поваги до прав цих категорій затриманих. Ми визнаємо, що існують факти "погоні за показниками" і порушення прав людини, при цьому по кожному такому факту ми проводимо службові розслідування" - зазначає Тарасенко.

    Мовчання ягнят

    За словами правозахисників, крім самих правоохоронців з проблемою в тій чи іншій мірі знайоме і суспільство. Як стверджує Олексій Загребельний, представник Сумської регіональної команди з протидії порушенням прав вразливих груп, саме воно і надає свою мовчазну згоду на незаконне переслідування наркозалежних та дії, спрямовані на порушення їх прав людини. При цьому, на жаль, від того, щоб опинитися "на їх місці", практично ніхто не застрахований.

    "Як не дивно, вживати наркотики в Україні - не заборонено. Так що, загроза потрапити в наркозалежність є у багатьох. При цьому, щоб ви розуміли, зараз спостерігається підвищення попиту на наркоринку. Крім того, в силу певних умов, вектор споживання наркотичних речовин помітно зміщується в бік заміни наркотиків або на легальні аптечні препарати, або на субстанції, що не класифікуються, як наркотичні речовини" - зазначає Загребельний.

    Злочин і кара

    На завершення матеріалу, наведемо ще одну цікаву цифру з офіційної статистики. В останні три роки кількість злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотиків, поступово знижувалася. Та ще й на стільки, що в порівнянні з показником 2013 року (33982 фактів), за результатами 2016-го вона зменшилася більш ніж на 10 тисяч випадків - 23029 фактів.

    А це, за словами Юрія Бєлоусова, не може не здивувати: "Ми можемо оперувати лише офіційною статистикою Генпрокуратури. На скільки їй можна довіряти - питання складне. Але дійсно, таке різке падіння рівня наркозлочинності, на тлі загального зростання рівня злочинності в країні, виглядає дещо дивно. Поясненням, ймовірно, може стати той факт, що поки відбувалася реформа поліції, ця сфера - "провисла".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости