ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Через два роки Україна може залишитися без поїздів – експерти

    19 березня 2024 вівторок
    34 переглядів
    Зношеність потягів та без закупки нових,може призвести до їх зникнення

    Зношеність електропоїздів «Укрзалізниці» досяг 86%. Якщо держава не закупить нових і не реформує залізничні перевезення, то через рік-два підприємство зупиниться, відзначають експерти.

    «Темпи старіння парку електро – і дизель-потягів значно випереджають темпи його оновлення. Починаючи з 2009 року не куплено жодного електропоїзди для приміського сполучення», – розповідає начальник департаменту приміських пасажирських перевезень «Укрзалізниці» Володимир Скобленко.

    За його словами, середній вік електропоїздів досяг 33,5 років, а кількість пільговиків, яких перевозять електрички – 80%. За законодавством закуповуватися нові поїзди повинні за рахунок залізниць та місцевих бюджетів. За 26 років з міст жодного разу не надійшли гроші на ремонт або оновлення парку електропоїздів. З 2000 по 2016 рік кількість дизель поїздів скоротилася на 44 одиниці і 52 вагона. З-за цього складу електричок в Україні скоротився з 10 до восьми-шести, а іноді чотирьох вагонів.

    В «Укрзалізниці» відзначають, що електропоїзди в 2017 продовжать курсувати по своїх напрямках: «Скасування маршрутів в 2017 не планується, але бувають випадки відміни приміських поїздів на кілька днів з-за ремонтних робіт», – говорять в компанії. Після вичерпання строку роботи потяг відправляють на капітальний ремонт. У 2017 році залізничники планують провести капремонт 10 електропоїздів.

    «Знос складів під 90% – це дуже багато. Ми маємо фактично рік-два, щоб щось змінити, інакше виникне питання про можливості «Укрзалізниці» виконувати свої базові функції з перевезення пасажирів і вантажів», – говорить директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк.
    За словами колишнього заступника міністра інфраструктури Олександра Кави, нові потяги повинні закуповуватися за рахунок держбюджету, оскільки у компанії немає на це грошей з-за тарифів нижчими від собівартості. «В Україні іншої альтернативи немає, крім того, щоб почати купувати електропоїзди за рахунок бюджету. Ступінь зносу дуже велика, оновлювати потрібно з цього року, чекати часу немає. У бюджеті цього року на це грошей не закладено, але його можна змінити», – вважає він.

    Поки, щоб продовжити термін експлуатації електричок, підприємство, як і раніше, буде змінювати періодичність курирування, обмежувати маршрути, а також зменшувати кількість вагонів у поїздах.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору