ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чим небезпечні прострочені ліки

    25 квітня 2024 четвер
    104 переглядів
    Небезпека прострочених ліків

    Коли ви останній раз розбирали свою домашню аптечку?
    Повірте, цим варто зайнятися негайно, щоб в разі навіть невеликий застуди, випита таблетка принесла полегшення, а не відправила вас на тривалий бюлетень.

    В першу чергу розпрощайтеся з ліками, у яких закінчився термін придатності.

    Зазвичай термін зберігання ліків в таблетках коливається від 3 до 5 років. Іншими словами, виробник препарату гарантує, що протягом цього часу формула діючої речовини в препараті залишиться незмінною, а значить і лікувальний ефект від його прийому можна прогнозувати.
    Але після довгого або неправильного (на світлі, поряд з батареєю, в морозильній камері) зберігання таблетки можуть змінювати колір, як правило, з білого на жовтий), ставати пухкими, з них може обсипатися оболонка драже.
    Останнє найчастіше відбувається з вітамінами.
    З плином часу настої і мікстури (особливо, якщо ви їх вже відкривали) змінюють колір і обзаводяться осадом, оскільки в них заводяться грибки. Якщо настій зроблений на спирту, то через деякий час він випарується, і препарат стане непридатним до вживання. Справа в тому, що в таких ліках саме спирт є консервантом і «провідником» діючої речовини до органів і клітин.
    Чим небезпечні прострочені лекарстваОсобенно безжально розправляйтеся зі старими антибіотиками. По-перше, якщо у вас залишилося три-чотири таблетки або ампули від минулого призначення лікаря, зберігати їх безглуздо.

    Антибіотики п'ють курсами по схемі, зазвичай по 7 -14 днів, інакше вони не виконають свого призначення: чи не знищать шкідливу бактерію, а лише завдяки послабленню симптоми, привчать її до цих ліків. Так що прийняти пігулку для полегшення свого стану - вірний шлях загнати хворобу всередину.
    По-друге, антибіотики після закінчення терміну придатності змінюють свою хімічну формулу, і, потрапляючи всередину людини, можуть утворювати абсолютно непередбачувані з'єднання в організмі. Подібна хімічна бомба здатна привести до сильних побічних ефектів (особливо страждають печінка, нирки і серце), серйозним отруєнням, аж до загибелі.
    Крім того, якщо ліки зберігалися в порушених упаковках, то вони можуть втратити або змінити свої властивості навіть раніше терміну, зазначеного на упаковці. Іншими словами, всі препарати з вичерпаним терміном придатності, як правило, токсичні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору