ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

NASA знайшло спосіб вижити на спекотній Венері

    19 квітня 2024 п'ятниця
    67 переглядів
    Вчені винайшли мікросхеми,які не плавляться при екстримальних темпераратурах

    Вчені NASA розробили мікросхеми, які не плавляться при температурі 450 °С.

    Винахід стане в нагоді для вивчення Венери. Вона розташована ближче до Землі, ніж Марс, а от знають вчені про неї набагато менше. А все через украй несприятливі умови на поверхні та в атмосфері ранкової зірки, пише Naked Science.

    Справа в тому, що температура на планеті перевищує 450 °С, а тиск зашкалює. До того ж, сильні бурі розносять хмари їдкої сірки.

    Поки найдовше протрималася радянська місія "Венера-13" у 1981 році. Вона зробила посадку на 127 хвилин. Однак потім остаточно перегрілася і вийшла з ладу. Уже понад 30 років ніхто не наважувався повторити подвиг радянського зонда.

    Головна проблема на Венері - електроніка. Звичайний кремнієвий мікрочип може витримати нагрівання до 250 °С. Спеціальні герметичні системи охолодження допомогли радянській місії протриматися дві години, але для повноцінних досліджень потрібні тижні, а то й роки.

    Тому розробники NASA працюють над мікросхемами з альтернативним напівпровідником - карбідом кремнію. Він може витримати й високі температури, й напругу.

    Тестовий мікрочіп уже випробували в установці для моделювання екстремальних умов GEER. І розробка показала блискучий результат - 521 годину, що дорівнює майже 22 добам.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору