ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У лісах Закарпатті збирають шишки, які лікують рак (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    70 переглядів
    Вартість 100 грам насіння закарпатського кедру стартує від 200 доларів

    Золоте правило закарпатських лісівників – відновлення лісонасаджень має переважати над їх використанням. Щоб дотримуватися цього правила, у всіх лісгоспах нашої області постійно створюються лісові плантації.

    Але мало хто знає, що, приміром, вартість 100 грам насіння кедру стартує від 200 доларів, бо дістати ці «золоті» насіння не так уже й легко.

    Журналісти краю побачили переробку шишок смереки, ялиці білої, сосни кедру європейського в сучасному цеху – єдиному в Закарпатській області, де отримують в тому числі і селекційне насіння кедру. Адже тільки в Брустурянському лісомисливгоспі на висоті понад 1350 метрів розташований кедровий заказник, деревам якого по 500 років і який плекають лісівники не одного покоління.

    Процес заготівлі насіння в Кедринському лісництві має багато складових. Шишки збирають у серпні-вересні, а насіння починаютьзаготовляти у лютому-січні, в сезон стійких морозів. І тут своя технологія – від збору шишок до зберігання насіння. Від плодів у сніговій ямі в приміщенні стійкий аромат живцю – тут можна проводити сеанси ароматерапії. Спочатку урожай відлежується понад 90 днів, виходить зайва волога, і тільки через кілька днів шишки ретельно сортуються і починає

    ться процес: прогріваня близько двох діб в спеціальних сушильних шафах, до повного розкриття, очищення від сміття у барабані шляхом «шокової терапії», відокремлення від насіння крилаток, просіювання вручну на вітру, а далі уже в кімнаті для зберігання насіння умілі лісові працівниці розважують та за сипають майбутні дерева у бутлі, де насіння може зберігатися до 10 років. На кожну партію заводиться свій паспорт, і потім визначається їх якість.

    Лісничий Кедринського лісництва Василь Золотар розповідає:

    «Цього року у порівнянні з минулими роками був невеликий врожай смереки, – всього дві тонни шишок. А після кінцевої переробки ми отримаємо приблизно 2% від заготівлі. Два роки тому вдавалося заготовити до 350 кілограм насіння смереки через обільний врожай. Працівники лісової охорони та сезонні лісокультурниці заготовили цьогоріч й насіння кедру. Шишки ми зберігаємо на кордонах лісівників, яких у нас є шість. Де збираємо, там їх і тримаємо. За одну зміну переробляємл до 150 кілограмів шишок».

    «Частину насіння хвойних, отриманого в Кедринському лісництві залишають для своїх розсадників, а частину віддають по лісництвах. Молоді саджанці, отримані з насіння, ідеальні для відновлення лісфонду природним способом. Кедр – красень і гордість наших лісів! Однак щоб його висадити, то треба дуже акуратно до нього відноситися, щоб не пошкодити коріння й висаджувати потрібно на приполонинських висотах понад 1000 метрів. Тому лісівники ставляться до царя Сибіру – сосни кедру з любов’ю! Ми бережемо кедр, адже його насіння виліковує навіть рак», – зазначає Василь Васильович.

    Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору