ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Безробіття в Україні: готуємось до гіршого

    19 квітня 2024 п'ятниця
    83 переглядів
    В Україні все більше процвітає безробіття

    Протягом останнього року безробіття скоротилося на 16% відносно показників 2016-го в аналогічний період, повідомляють у Державній службі статистики. На початок лютого зафіксували 429 тис. безробітних. За рік роботу знайшли 47 тис. людей. Це майже на 30% більше, ніж 2015 року.

    "Не думаю, що безробіття скоротилося. Для цього немає ніяких передумов. Стан економіки продовжує падати, крупні вітчизняні підприємства скорочують штат, у державних масово йде оптимізація. Щодо іноземних компаній, то вони не хочуть до нас іти через непрозорі умови ведення бізнесу й слабку купівельну спроможність українців", - говорить порталу "Знай" експерт ринку праці Наталія Рудакова.

    За її словами, скорочення безробіття — це номінальний показник. Він спричинений особливостями підрахунків зайнятого населення й кількості вакансій.

    "Там побачили, що вакансій вільних стало менше й менше резюме. Однак це не ознака реального зменшення безробіття. По-перше, такий стан речей може бути викликаний тим, що через масові підвищення цін на продукти, комунальні послуги й пальне люди великих міст стали працювати на двох роботах. По-друге, фірми зараз не можуть собі дозволити великої кількості працівників. У багатьох компаніях скрутні часи. Не всі можуть не те що мати дохід, а утримувати бізнес. Тому природньо, що кількість вакансій зменшилася. По-третє, зараз за наймання людей на зарплату в конверті — штраф понад 300 тисяч гривень. І приватні фірми стали більш обережно шукати кадри", - коментує Наталія Рудакова.

    Крім цього, за словами експерта, владі вигідна ситуація із малою кількістю безробітних. Потрібно менше грошей виділяти на допомогу з безробіття. Таким чином можна заощадити кошти держбюджету.

    "Зараз цю допомогу отримують близько 350 тисяч людей, а торік було на 50-70 тисяч більше. Якщо безробіття "падатиме" далі, вже через три роки потрібно буде закладати менші суми на це", - пояснює Рудакова.

    Крім цього, на рівень безробіття вплинула внутрішня й зовнішня еміграція. Оскільки багато переселенців із Донбасу покинули місця свого проживання, то змушені були й позбутися роботи. Багато із них не ставали на облік у Центри зайнятості й не мають офіційного статусу безробітних, бо перебиваються підробітками. Велика частина жителів центральних і західних областей поїхали працювати у Чехію, Польщу та Фінляндію. У цих країнах дещо спростили умови для наших заробітчан.

    Сприяє зростанню реально безробіття й масові скорочення працівників. Наприклад, українські університети, особливо гуманітарного спрямування, змушені були протягом минулого року скоротити штати мало не на 15%. Те саме стосується інших державних установ — Фіскальної служби, НБУ тощо.

    Не сприяє зростанню офіційної зайнятості населення і наявність конвертаційних центрів. Їх за підрахунками консалтингової компанії "МПП" зараз близько десятка у кожному великому місті. За їх допомогою приватні компанії переводять безготівкові гроші у готівку, не показуючи ці цифри Фіскальній службі.

    "Якщо ситуація й надалі розвиватиметься за сценарієм минулого року, то отримаємо ще більший рівень безробіття. Йому сприятиме недалекоглядна політика влади. З одного боку, нічого не зроблено для виходу підприємств із тіні, навпаки, їх туди заганяють. З іншого боку, йде масове скорочення працівників із державних установ. Наприклад, в університетах раніше було передбачено одного викладача для 12 студентів, зараз — для 18-ти. Відповідно, частину до червня переводитимуть на півставки, частину звільнятимуть", - пояснює Рудакова.

    За її словами, немає протидії відтоку кваліфікованих і перспективних кадрів.

    "Вже дійшло до того, що росіяни відкрито запрошують працівників нашого оборонного підприємства "АН" до себе на вищі зарплати. При цьому різкої відповіді представників влади немає. У 2015 і 2016 рр. понад 20 тисяч наших абітурієнтів поїхали навчатися за кордон. Більша частина з них вже ніколи не повернеться. Так, за статистикою, безробіття у нас може й не збільшиться у відсотках. Адже й населення стане менше", - зазначає спеціаліст.

    Нагадаємо, зараз кожен безробітний може собі оформити одноразову або багаторазову допомогу з безробіття. Для цього треба стати на облік у Центр зайнятості.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору