ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українські зірки допомагають хворим на рак закарпатським дітям

    28 березня 2024 четвер
    95 переглядів
    Як Тіна Кароль, Потап і Настя допомагають онкохворим дітям-закараптцям

    Слова «онкологія» та «рак» викликають у людей негативні асоціації, часто пов’язані з безнадійністю, смертю та постійною боротьбою за життя і здоров’я.

    Щоб розвіяти ці стереотипи, а також привернути увагу до проблем дитяої онкології, у 2001 році у Люксембурзі було прийнято рішення про проведення Міжнародного дня дитини, хворої на рак. З 2003 року цей день відзначають і в Україні, і в 40 країнах світу.

    Проблема онкохворих дітей та їх лікування актуальна усюди. Закарпаття – не виняток, адже і у нашому краї є заклад, у якому за житя борються кількадесят дітей, хворих на онкозахворювання – онкогематологічне відділення Закарпатської обласної дитяої лікарні у Мукачеві. Це єдина медична установа подібного типу на території області, – йдеться у статті газети «Панорама» від 16 лютого.

    Онкогематологічне відділення працює з 1999 року, яке розмістилось на місці підвального приміщення на першому поверсі. Відділення розраховане на 30 ліжкомісць. Тут лікуються онко-хворі діти з усієї області.

    Завідувач відділенням, пані Любов Кульчаковська, у коментарі газеті «Панорама» розповіла, що відділення співпрацює з Національним інститутом раку та лікарнею «Охматдит». Саме у цих закладах переважно проходять обстеження пацієнти обласного онковідділення.

    Керуюча онкогематологічним відділенням під час розмови також звернула увагу і на проблеми лікарні: «Найголовніша наразі проблема – це закупівлі ліків. Поки ситуація із забезпеченням медикаментами у нас нормальна, і діти лікуються безкоштовно. Але бували такі періоди, що через відсутність відповідних процедур онковідділення не отримувало ліки і батькам доводилось за власні кошти лікувати дітей. Крім того, були проблеми зі станом приміщення онкогематологічного. Можу сказати, що нещодавно був проведений ремонт відділення, а також завдяки виділенню коштів з обласного бюджету була встановлена нова вентиляційна система, а саме витяжки».

    Також обласному онковідділенню допомагають і благодійники, серед яких чимало відомих українських зірок. Так, у червні 2015-го року співачка, народна артистка України Тіна Кароль передала для медичного закладу необхідне обладнання, а також настільні ігри, пазли та набори для малювання (фломастери, олівці, альбоми та книжки для розфарбовування). Крім того, у квітні 2016-го року до онкохворих діток завітали Потап і Настя Каменських, які подарували нову систему для обігріву води.

    У відділенні проводяться і різноманітні акції для дітей. Зокрема, на Різдво представники релігійних громад разом з колядниками влаштували святкову програму, яка складалася з коляди та спілкування з дітьми.

    Та найголовніше – це підтримка батьків. Так, пані Орися з Міжгірщини виховує свого 2-річного сина Михайла, який вже 4 місяці перебуває на лікуванні у Мукачеві. Жінка каже, що її син бореться з лейкозом, а вона через це випробування стала сильнішою. «Сам Михайлик, незважаючи на хворобу, напевно, найактивніший у відділенні, адже часто сміється, співає, говорить. Можна сказати, має певний акторський талант. І ця його радість дає мені віру в те, що він одужає», – мовила матір про свого сина.

    Онковідділення – це постійне місце боротьби за життя юного покоління, якому жити і жити. Завідувач онковідділення Любов Георгіївна каже, що при ранній стадії хвороби її можна перемогти. Тому вона бажає усім діткам перемогти злоякісну хворобу і жити повноцінним життям.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору