ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

9 днів після смерті: чому вони так важливі

    19 квітня 2024 п'ятниця
    693 переглядів
    Чим важливі 3 дні, 9 днів і 40 днів

    У країнах, де історично склалися давні і сильні християнські традиції, всім відомо, що після смерті людини особливе значення мають третій день після сумної події, дев'ятий день і сороковий день. Знають-то практично всі, але ось багато хто не може сказати, з яких саме причин ці дати - 3 дня, 9 днів і 40 днів - настільки важливі. Що ж відбувається, згідно з традиційними уявленнями, з душею людини до дев'ятого дня після його відходу із земного життя?

    шлях душі

    Християнські уявлення про посмертне шляху людської душі можуть відрізнятися в залежності від тієї чи іншої конфесії. І якщо в православної і католицької картині загробного світу і долі в ній душі відмінностей все-таки трохи, то ось в різних протестантських течіях розкид думок дуже великий - від майже повної ідентичності з католицтвом до відходу далеко від традиції, аж до повного заперечення існування пекла як місця вічних мук душ грішників. Тому більш цікава православна версія того, що ж відбувається з душею в перші дев'ять днів після початку інший, потойбіччя.

    Святоотеческое переказ (тобто визнається корпус праць Отців Церкви) говорить, що після смерті людини протягом майже трьох днів його душа має практично повну свободу.

    Вона не тільки володіє всім «багажем» із земного життя, тобто надіями, прихильностями, повнотою пам'яті, страхами, соромом, прагненням завершити якісь незакінчені справи і так далі, але і здатна перебувати де завгодно. Прийнято вважати, що в ці три дні душа або знаходиться поруч з тілом, або, якщо людина померла далеко від дому та сім'ї, поруч зі своїми близькими людьми, або в тих місцях, які з якихось причин були особливо дороги або примітні для даного людини. На третій же дань душа втрачає повну свободу своєї поведінки і забирається ангелами на Небеса, щоб там поклонитися Господу. Саме тому на третій день, за традицією, потрібно провести панахиду і таким чином остаточно попрощатися з душею покійного.

    Вклонившись Богу, душа відправляється в свого роду «екскурсію» по раю: їй показується Царство Небесне, вона отримує уявлення, що таке рай, бачить те єднання праведних душ з Господом, яке і є мета людського існування, зустрічається з душами святих тощо. Це «оглядове» подорож душі по раю триває шість днів. І тут, якщо вірити Отців Церкви, починаються перші терзання душі: бачачи райська насолода святих, вона розуміє, що за своїми гріхами не варта розділити їх долю і мучиться сумнівами і страхом, що не попаде в рай. На дев'ятий день ангели знову відносять душу до Бога, щоб та могла прославити Його Любов до святих, яку вона щойно могла спостерігати особисто.

    Що важливо в ці дні для живих

    Однак, згідно з православним світоглядом, не варто сприймати дев'ять днів після смерті як виключно потойбічне справу, яке ніби як залишилися в живих близьких покійного і не стосується. Навпаки, саме сорок днів після смерті людини є для його рідних і друзів часом найбільшого зближення світу земного і Царства Небесного. Тому що якраз в цей період живі можуть і повинні докласти всіх зусиль для того, щоб сприяти кращій можливої ​​долі душі померлого, тобто її порятунку.

    Для цього потрібно постійно молитися, сподіваючись на Божу милість і прощення душі її гріхів. Це важливо з точки зору визначення долі душі людини, тобто де вона чекатиме Страшного Суду, в раю або в пеклі. На Страшному Суді доля кожної душі буде вирішена остаточно, так що у тих з них, хто був поміщений в пекло, є надія на те, що молитви за неї будуть почуті, вона буде прощена (якщо за людину моляться, навіть незважаючи на те, що він зробив багато гріхів, значить, в ньому було і щось хороше) і удостоїться місця в раю.

    Дев'ятий день після смерті людини є в православ'ї, як би це не звучало дивно, майже святковим. Люди вірять, що останні шість днів душа покійного перебувала в раю, нехай і в якості гостя, і тепер може гідно возвеличити Творця.

    Більш того - вважається, що якщо людина вів праведне життя і своїми добрими справами, любов'ю до ближніх і каяттям у власних гріхах здобув прихильність Господа, то його посмертна доля може вирішитися вже після дев'яти днів. Тому близькі людини повинні в цей день, по-перше, особливо старанно молитися про його душі, по-друге, провести поминальну трапезу. Поминки на дев'ятий день, з точки зору традиції, повинні бути «непроханими» - тобто на них не потрібно нікого спеціально запрошувати. Повинні самі пам'ятати про це відповідальному дні і прийти без нагадувань ті, хто бажає душі померлого всього найкращого.

    Однак в реальності на поминки практично завжди спеціальним чином запрошують, і, якщо людей очікується більше, ніж здатне вмістити житло, то вони проводяться в ресторанах або подібних закладах. Поминки на дев'ятий день це спокійне спогад про покійного, який мав би перетворитися ні в звичайну гулянку, ні в траурні посиденьки.

    Примітно, що християнську концепцію про особливе значення трьох, дев'яти і сорока днів після смерті людини взяли на озброєння сучасні окультні вчення. Але вони надали цим датам інший зміст: згідно з однією версією, дев'ятий день позначений тим, що в цей термін нібито розкладається тіло; згідно з іншою, на цьому рубежі, вмирає то з тіл, після фізичного, ментального і астрального, яке може бути як привиди.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору