ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Бізнесовим колам Закарпаття — популярно про податкові "новинки" 2017-го

    19 березня 2024 вівторок
    71 переглядів
    Зміни, які набули чинності з 1 січня для платників податку на прибуток

    Головне управління ДФС у Закарпатській області інформує...

    У Головному управлінні ДФС у Закарпатській області роз’яснюють, що з 1 січня 2017 року виключено норму пункту 137.6 ст. 137 Кодексу, яка передбачала зменшення податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об’єктів нежитлової нерухомості.

    При цьому пунктом 45 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу визначено, що пункт 137.6 ст. 137 Кодексу (в редакції до 01.01.2017) востаннє застосовується для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток за підсумками 2016 року.

    Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації, доповнено різницями:

    що збільшують фінансовий результат до оподаткування – за операціями з об’єктами невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів, у разі ліквідації або продажу таких об’єктів, а також при проведенні їх ремонту, реконструкції, модернізації або інших поліпшень (п. 138.1 ст. 138 Кодексу);
    що зменшують фінансовий результат до оподаткування, – у разі продажу об’єктів невиробничих основних засобів або невиробничих нематеріальних активів (п. 138.2 ст. 138 Кодексу).

    Підпунктом 138.3.1 п. 138.1 ст. 138 Кодексу визначено, що для розрахунку податкової амортизації вартість основних засобів та нематеріальних активів визначається без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку.

    Згідно з пунктом 43, яким доповнено підрозділ 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, платникам податку надано право застосування з 01 січня 2017 року мінімально допустимого строку амортизації (два роки) основних засобів четвертої групи (машини та обладнання) для розрахунку амортизації за прямолінійним методом – щодо нових основних засобів, якщо витрати на їх придбання понесені (нараховані) платником податків після 01 січня 2017 року та для таких основних засобів забезпечується одночасне виконання встановлених Кодексом вимог:

    не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;
    введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів, починаючи з 01 січня 2017 року до 31 грудня 2018 року;
    використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за винятком платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

    Водночас у разі недотримання встановлених вимог, починаючи з дати введення таких основних засобів в експлуатацію, платник податку у податковому (звітному) періоді, в якому відбувся факт невикористання основних засобів у власній господарській діяльності або їх продаж, зобов'язаний відкоригувати фінансовий результат до оподаткування на такі різниці:
    збільшити фінансовий результат до оподаткування – на суму нарахованої амортизації основних засобів відповідно до п. 43 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу протягом податкових (звітних) періодів, у яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації основних засобів,
    зменшити фінансовий результат до оподаткування – на суму розрахованої амортизації таких основних засобів відповідно до п. 138.3 ст. 138 Кодексу за відповідні податкові (звітні) періоди.

    Ця та інша детальна інформація про зміни в оподаткування податком на прибуток підприємств у 2017 році викладена у листі ДФС України від 08.02.2017 № 2991/7/99-99-15-02-01-17.

    ДФС у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору