ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Україні — нові правила торгівлі з окупованими територіями

    29 березня 2024 п'ятниця
    66 переглядів
    Кабмін затвердив нові правила торгівлі з окупованим Донбасом

    Сьогодні, 1 березня, на засіданні уряду затвердили порядок переміщення товарів до/з району АТО на Донбасі.

    Про це у Twitter написав прес-секретар прем'єр-міністра Дмитро Столярчук і уточнив, що "до процесу контролю залучать громадськість, волонтерів".

    Нові правила затвердили, бо вже більше місяця активісти та представники добровольчих батальйонів блокують залізничні та автомобільні шляхи з окупованим Донбасом. Україна вже відчуває брак антрацитового вугілля, без якого можуть розпочатися віялові відключення світла.

    Порядок переміщення товарів підготували СБУ та Кабмін. Проте повний список товарів, які можна перевозити, ще не затвердили. Ухвалили лише механізми транспортування, перевірки й контролю, пише УНІАН.

    Рішення, зокрема, передбачає визначення правового режиму переміщення товарів, включаючи гуманітарну допомогу, і забороняє переміщення будь-яких товарів, крім харчових продуктів, ліків як гуманітарної допомоги, а також товарів, необхідних для функціонування підприємств металургії, вугледобувної та енергетичної галузей.

    "Порядок забезпечує переміщення, а не торгівлю, і стосується підприємств, які працюють в Україні", - сказав міністр у справах окупованих територій Вадим Черниш.

    "Ми говоримо про той критично важливий набір товарів, який необхідний для того, щоб забезпечити виробництво тепла і світла для громадян, а також щоб наші металурги працювали на економіку", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

    Глава уряду підкреслив, що готовий повністю сприяти організації широкомасштабного контролю за переміщенням товарів.

    Рішення передбачає встановлення контрольних пунктів, які займатимуться відстеженням переміщення товарів.

    "А через місяць можна провести аналіз прийнятого рішення", - запропонував Гройсман.

    Необхідність прийняття урядового рішення була обумовлена організованою на Донбасі вугільної блокадою. Її метою спочатку була зупинка контрабанди, яка переправляється через лінію розмежування. Разом з тим з часом блокада привела до повної зупинки поставок вугілля, що видобувається на непідконтрольній території, але для роботи підприємств, які зареєстровані в Україні і сплачують податкові відрахування до українського бюджету, а це підприємства металургії, енергетики і вугледобувної галузі.

    За підрахунками об'єднання підприємств "Укрметалургпром", прямі втрати від вугільної блокади становитимуть за підсумками року близько 3,5 млрд доларів. Крім того, блокада змушує купувати вугілля за валюту на зовнішніх ринках. Найочевиднішим є ринок Росії. Однак закупівля російського вугілля є неможливою як з політичних причин, оскільки Росія веде війну проти України, так і з економічних. За інформацією кількох українських металургійних підприємств, російський кокс уже подорожчав на 37%, що робить виробництво українського чавуну на такому імпортному вугіллі нерентабельним.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору