ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українців чекає хвиля подорожчання продуктів

    19 квітня 2024 п'ятниця
    35 переглядів
    Подорожчення продуктів слід очікувати вже зовсім скоро

    Підвищення вартості електроенергії цього місяця й песимістичні настрої бізнесу не можуть не відбитися на вартості продуктів в Україні. Крім того, як і щороку, зіграє на руку негативним очікуванням сезонний фактор.

    "Березень-квітень для покупців і власників компаній із перепродажів — це найскладніший період. Другі страждають переважно через те, що в Україні обмаль хороших сховищ для овочів і фруктів, велика частина яблук, картоплі, моркви й буряку псується. Відповідно вони підвищують ціни, аби компенсувати втрати. Для покупців це період тотального подорожчання харчування. Особливо це відчувають у сім'ях із 4-5 людей. Витрати на продукти у місяць зростають на 400-500 гривень", - розповідає порталу Знай.ua експерт аграрних ринків Микола Присяжнюк.

    За його словами, цьогоріч подорожчання продуктів пов'язане ще й із рівнем інфляції і підняттям цін на енергоносії. Підніметься ціна тих харчів, які зберігають у рефрежераторах.

    "До квітня дорожчатимуть яблука та морква. Приблизно на 1,5-2 гривні. Капуста подорожчає на 2 гривні до 6.5-7 грн. Цибуля — на гривню. Торішня переважно вся поганої якості. Її продаватимуть всередньому за 5 гривень на ринках. Із середини квітня ціна піде на спад", - прогнозує експерт.

    Також, за його прогнозом, підніматиметься ціна на м'ясо та молоко.

    "Свинина дорожчатиме до 85-88 гривень за кілограм. Причиною є африканська чума в Україні. У її результаті прийшлося порізати велику кількість свиней. Через це на ринку й далі спостерігатиметься дефіцит м'яса. На тлі підвищеного попиту напередодні Великодня ціни можуть дійти й до 95 гривень. Також в кінці березня є велика ймовірність того, що подорожчають яйця. На скільки саме спрогнозувати поки важко", - каже спеціаліст.

    Молокопродукти вже почали дорожчати цього місяця. Найбільше зросте ціна твердих сирів.

    "Популярні сорти "Російський" і "Голландський" продаватимуть до кінця місяця за 180 гривень. Це на 17-20 гривень дорожче, ніж зараз. Це пов'язано із дефіцитом якісного молока для його виробництва та з посиленим експортом продукції із якісної сировини в країни Африки", - говорить він.

    Нагадаємо, що з березня підняли ціни на електроенергію. У квітні прогнозують подорожчання газу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору