ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У чому секрет успішності найвідомішого захисника прав ромів на Закарпатті? (ФОТО)

    18 квітня 2024 четвер
    51 переглядів
    Людина, яка присвятила своє життя захисту прав ромів на Закарпатті

    Захист прав людини – це актуальна проблема для кожного. Роми – не виняток, адже щодня вони стикаються з дискримінацією, проблемами в сім’ях та суспільством. Наш герой, юрист Сергій Чічак, щодня вирішує проблеми ромської громади і активно сприяє розвитку та інтеграції ромів у багатонаціональну палітру Закарпаття.

    Він розповів інтернет-виданню про актуальні проблеми закарпатських ромів, їх вирішення, а також поділився секретами власного успіху.

    – Розкажіть, будь ласка, про Ваші перші кроки до успіху?

    – Навчався я в Ужгородській ЗОШ №7. У моєму класі були діти різних національностей, переважно це були українці. З деяких предметів у мене були навіть кращі успіхи, ніж у інших учнів. Після 9-го класу я поступив в Ужгородське ПТУ, де навчався на “комп’ютерника”. Потім друг мене відрекомендував громадській організації “Рома”, яка є одним із перших ромських об’єднань в Україні. Заснована вона у далекому 1991 році. У цій організації я й до сьогодні є активним діячем. Згодом голова Товариства“Рома” запропонував мені поступити на юридичний факультет Ужгородського національного університету. І в рамках ромської освітньої програми я протягом 2003-2007 років навчався на юриста і отримав диплом ступеня “бакалавра”. Минулого року я вже став спеціалістом з права. І саме з 2007 року, після закінчення вишу працюю юристом-консультантом. І за 15 років своєї активної роботи та громадської діяльності я здобув великий досвід у різних сферах, адже активно захищаю інтереси ромів, а також співпрацюю з різними міжнародними фондами, з місцевою владою, іншими ромськими організаціями та активістами. Зараз я є членом Міжпрограмної експертної ради “Ромської програмної ініціативи” Міжнародного фонду «Відродження». А також членом Координаційної ради при Ужгородській міській раді з питань «інтеграції ромської громади в громадське суспільство» та членом Міжвідомчої робочої групи з питань Стратегії захисту та інтеграції ромської меншини при Закарпатській ОДА.

    З 2015 року я є головою Конгресу ромів Закарпаття «Праліпе». Юрист консультант Центру правової інформації та консультації, де надається безкоштовна правова допомога ромській громаді, і мене радує те, що деколи звертаються громадяни і іншої національності.

    – Ви є, напевно, найвідомішим захисником прав ромів на Закарпатті. З якими проблемами зараз найчастіше стикаються представники цієї громади?

    – Насамперед, це освіта. Відвідуваність ромських дітей у школах дуже низька, а вищу освіту отримують лише одиниці. Причини такої низької зацікавленості в освіті можуть бути різними. У багатьох консервативних ромських сім’ях й досі зберігаються традиції, а також стереотипи щодо навчання. Зараз ромські активісти Ужгорода активно порушують проблему освіти ромів у міській раді обласного центру. Вже навіть відбулись кілька нарад за участі представників міської влади. Крім того, реалізується проект, у якому до школи також ходять дорослі роми. А взагалі, на мою думку, найкращим виходом з цієї ситуації є відкритість ромів. Тобто, ромські діти мають вчитись у змішаних класах, де могли би навчатись і представники інших націй. Аби роми у своєму просторі не зачинялись. Також чудово було б, якби яскравими, креативними педагогами були б саме роми. Адже ромські діти краще сприймають саме приклад представників своєї нації. Другою проблемою є соціальний статус ромів: це і безробіття, відсутність ідентифікаційних документів, реєстрація, приватизація і узаконення самовільних будівель, інформаційна ізоляція та тотальна бідність. Рівень злочинності серед ромів понизився. Зараз різні ромські організації співпрацюють з правоохоронними органами. І в рамках цієї співпраці проводяться різні наради та бесіди. Врешті, протягом останніх двох років спостерігається позитивна тенденція до зменшення рівня злочинності серед осіб ромської національності. На жаль, негативний стереотип щодо ромів все ще існує і дискримінація з боку суспільства та влади дає себе взнаки, оскільки саме роми є найбільш незахищеними та вразливими серед інших національних меншин в Україні.

    – Не секрет, що опорою кожної родини є сім’я. Розкажіть про Вашу родину?

    – Я дуже люблю свою дружину, пані Октавію. Вона є донькою відомої ромської активістки Світлани Адам, яка є засновником вокально-танцювального ансамблю “Сонячна Радванка”, який з 1992 року презентує культуру ужгородських ромів. Жінка протягом 2006-2010 років викладала музику в одній з шкіл Ужгорода, у якій більшість учнів – роми. Саме тоді була нормальна відвідуваність, адже улюблені для ромів уроки музики, які були цікавими, проводились під кінець дня. А Октавія урізноманітнювала ці заняття власним музичним досвідом. Музика передалась і нашому сину. Він грає на кількох музичних інструментах та любить спорт (грає у футбол). Сподіваюсь, він продовжить нашу “музичну” династію.

    – А яким є, на Вашу думку, секрет успішної людини?

    – Є два секрети успішної людини. По-перше, це сім’я. Рідні люди мотивують, підтримують, надихають. По-друге, це приклад. Ще в дитинстві я брав приклад з інших людей, які досягали успіху у своїх сферах. Мріяв бути, як вони. Тому, щоб було якнайбільше успішних ромів, потрібно подавати приклади успішних ромів. Щоб у майбутньому таких історій серед представників нашої національності побільшало в рази. Адже, як я вже казав, їх мотивує те, що саме свій досягнув високих результатів у певному виді діяльності.

    Матеріал підготовлено в межах проекту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив" за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору