ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ціни на продукти: вартість овочів відлякає українців

    24 квітня 2024 середа
    50 переглядів
    Із жовтня влада не втручається у цінову політику,в результаті подорожчення

    Минулого місяця закінчився термін відміни державного регулювання цін на продукти. Із жовтня влада не втручається у цінову політику виробників і продавців продуктів. В результаті цього їжа подорожчала. Наприклад, яйця піднялися у ціні майже вполовину, картопля подорожчала на 18-20%, морква й буряк — на 12%, цукор — на 7%.

    Проте в уряді ще не визначилися — повертати державне регулювання за цінами чи ні.

    "Коли це регулювання було, воно стосувалося тільки соціальних продуктів — певних сортів хліба, борошна, олії, деяких круп. Цей список склали ще 1996 року", - каже Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

    Він вважає, що регулювання цін у теперішніх економічних умовах потрібне, адже існує величезний розрив між доходом населення і цінами на продукти. Оскільки у собівартості кожного українського продуктового виробу є частка витрат на іноземну сировину, упаковку, поліграфію, то після девальвації гривні 2014 року вся їжа подорожчала.

    "Варто докорінно міняти підхід до формування цін на продукти. З одного боку, те державне регулювання, яке було, не давало реальних результатів. Воно діяло тільки для відповідальних торговельних мереж. Решта не зважали", - каже аграрний експерт Микола Присяжнюк.

    За його словами, влада належно не контролювала цінової політики мереж і виробників.

    "Контроль є тоді, коли проводяться перевірки. Але такі випадки було поодинокі. Зазвичай тих соціальних продуктів в супермаркетах майже ніколи не було", - пояснює він.

    На думку спеціаліста, відміна у жовтні контролю й неприйняття остаточного рішення зараз урядом можна пояснити зацікавленістю певних політично-промислових груп у збереженні теперішній ситуації.

    "Впевнений, що при владі є представники бізнесу, який вже звикли до встановлення необгрунтованих націнок на свою продукцію. Звісно, що їм невигідно поступатися прибутками", - каже Присяжнюк.

    Нагадаємо, протягом минулого року інфляція становила 12%. Це спровокувало підняття цін на всі групи товарів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору